Cvitan: Naručeno je moje ubojstvo, obitelj pod zaštitom

Dinko Cvitan
U vrijeme mandata Dinka Cvitana pokrenuti su postupci koji su snažno odjeknuli u javnosti (Al Jazeera)

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske na odlasku, Dinko Cvitan, potvrdio je u srijedu u Hrvatskom saboru da su on i njegova obitelj pod policijskom zaštitom.

“Ne volim o tome govoriti, no procjena je policije da je ugrožen moj život, da je naručeno moje ubojstvo, i to iz dva izvora i zato se štiti mene i moju obitelj”, odgovorio je Cvitan zastupniku Branimiru Bunjcu iz Živog zida, koji ga je pitao jesu li on i njegova obitelj u programu policijske zaštite i tko im prijeti.

Cvitan, kome nije dan još jedan mandat te je Vlada na sjednici u utorak predložila da njegov dosadašnji zamjenik Dražen Jelenić postane novim glavnim državnim odvjetnikom, poručio je kako je zadovoljan sa svoje protekle četiri godine te kako se osjeća kao slobodan čovjek.

“Zadovoljan sam s protekle četiri godine, moglo je i bolje, ali je učinjeno puno toga što javnosti nije vidljivo”, odgovorio je Cvitan Peđi Grbinu iz Socijaldemokratske partije (SDP) nakon što je Saboru podnio izvješća o radu DORH-a za 2015. i 2016. godinu.

Cvitan: ‘Šutio sam i radio’

“Iskreno, osjećam se kao slobodan čovjek”, odgovorio je Grbinu, koji je pohvalio njegov rad i ocijenio da je bio “profesionalac od glave do pete”.

“Znam da je percepcija građana loša, vjerojatno sam i ja za to odgovoran jer nisam htio izlaziti u javnost, nego sam šutio i radio”, odgovorio je Cvitan na tvrdnju Ivana Pernara iz Živog zida da se građani, zapravo, smiju radu DORH-a jer neki krupni slučajevi ni nakon niza godina nisu dobili epilog.

“Trebali ste govoriti, jer stvari koje ne idu na Vas su išle; to mi je najveća zamjerka na Vaš rad. Mandat je bio vrlo dobar, šteta da nije još jedan”, rekao je glavnom državnom odvjetniku Orast Miljenić (SDP).

Cvitan je ocijenio da Zakon o Uredu za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) treba mijenjati, da USKOK treba godišnje raditi deset velikih predmeta, a ne zaprimati “hrpetine smeća kaznenih prijava, podnesaka itd.”.

Cvitan je iz Sabora poručio kako je državno odvjetništvo i 2015. i 2016. zadržalo visok stupanj ažurnosti, kvalitete i uspješnosti u radu, što je rezultat iznadprosječnog angažmana i zalaganja svih državnih odvjetnika, njihovih zamjenika te službenika i namještenika.

Napomenuo je i kako je odobreni proračun za sva državna odvjetništva približno 341,8 milijuna kuna, a utrošeno je otprilike 341,4 milijuna kuna.

“Ukupno doznačena proračunska sredstva i u 2015. i 2016. uz racionalno trošenje bila su dostatna za tekuće poslovanje državnih odvjetništava, međutim, nedostaju sredstva za podmirenje troškova intelektualnih usluga”, poručio je Cvitan.

Povećan broj prijava za kaznena djela

Kad je riječ o kaznenim odjelima, rekao je kako su državna odvjetništva tijekom 2016. zaprimila kaznene prijave protiv 39.244 osobe, iz čega proizlazi da je u odnosu na 2015. zaprimljeno 2,7 posto prijava protiv poznatih počinitelja više.

Kad se analizira kretanje prijava za pojedine vrste kaznenih djela, vidljivo je, kaže, povećanje broja prijava za kaznena djela protiv imovine, osobne slobode, pravosuđa.

U 2016. sva državna odvjetništva obavila su 39.921 dokaznu radnju i, kad je riječ o ročištima i raspravama, 47.632 rasprave.

Govoreći o izrečenim kaznenim sankcijama, kazao je da su najzastupljenije uvjetne osude (75 posto), zatvorske kazne (13,8 posto), rad za opće dobro (8,9 posto).

Posebna se pozornost, rekao je, posvećuje oduzimanju imovinske koristi.

“U izvješću je ukupan iznos oduzete imovinske koristi na temelju prvostupanjske presude, i to u 2016., bio 192,2 milijuna kuna (25,9 milijuna eura)”, rekao je.

Istaknuo je i kako je u 2016. ostalo nepresuđenih 1.087 osoba optuženih od USKOK-a, “u odnosu na 2015., kad ih je bilo 876. Dakle, došlo je do porasta broja nepresuđenih osoba za 24,9 posto”, rekao je, među ostalim.

Izvor: Agencije