Cvjetovi Srebrenice u Europarlamentu

Iz EP dodaju kako je ovaj događaj simbolično podsjećanje na ono što se dogodilo i što ne smije biti zaboravljeno (Anadolija)

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, četvero članova Europskog parlamenta – Eduard Kukan, Tanja Fajon, Jozo Radoš i Igor Šoltes – danas su pola sata dijelili „cvjetove Srebrenice“, ispred sale za sastanke, saopćio je EP.

Događaj je organiziran na inicijativu Tanje Fajon.

„Cvjetovi Srebrenice“, ručno rađeni simbol tragične prošlosti i užasnog zločina protiv čovječnosti, djelo su članica udruženja Majke Srebrenice i Žepe, navodi se u saopćenju.

Iz EP dodaju kako je ovaj događaj simbolično podsjećanje na ono što se dogodilo i što ne smije biti zaboravljeno, kao i na ono što se više nikad ne smije dogoditi.

„S dubokim poštovanjem danas odajemo poštu onima koji su umrli u Srebrenici. To je naša ljudska i moralna obaveza, da se sjećamo i ne dozvolimo da se takvi zločini ponove. Dijelimo ovo cvijeće, koje su napravili oni koji su preživjeli, kako bi jasno, zajednički poručili da se sjećamo izgubljenih nedužnih života i da se nadamo da takve nečovječnosti kakva je bila u Srebrenici više neće biti“, rekao je Kukan.

Mali doprinos

Fajon, koja je pokrenula ovu inicijativu, izjavila je kako „Srebrenica, kao najgori čin genocida od 1945. pokreće dva pitanja: Koje su lekcije naučene? I Kako se može postići pomirenje?“.

„Vjerujem da 20 godina nakon što su ljudi masovno ubijeni i mostovi porušeni, regija može nastaviti putem pomirenja i saradnje, da izgradi nove mostove i odlučno ide ka Europskoj uniji“, rekla je ona.

Jozo Radoš, koji je također dijelio cvjetove, rekao je da „nam historija daje lekcije i da sjećanje za zločin u Srebrenici treba donijeti više pravde i fer suđenja za zločine počinjene u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije“.

„Sjećanje na Srebrenicu također treba pomoći europskim državama da preuzmu vlastitu odgovornost za prošle događaje, kako bi spriječile da se historija ponavlja. Prvi korak na tom putu je suočiti se sa zločinima i otvoreno priznati odgovornost za njih. Naša današnja akcija je mali doprinos tome“, naveo je Radoš.

Da se zločin u Srebrenici više ne smije ponoviti rekao je i Šoltes i dodao da se nada da će ovom akcijom doprinijeti pružanju šanse BiH da napreduje i postane zemlje trajnog mira, navodi u saopćenju EP.

Izvor: Agencije