Da li će Hamas predati Gazu palestinskim vlastima?

Hamdallahova vlada nije spremna preuzeti terete Gaze ukoliko ne bude imala i vlast na tom terenu, smatraju analitičari (AP)

Piše: Ahmad Abdel Aal

Poziv Islamskog pokreta otpora Hamas palestinskoj Vladi nacionalnog jedinstva da preuzme političku vlast u Pojasu Gaze podstiče pitanja koliko je ozbiljan i koji se motivi kriju iza njega, te da li su palestinske vlasti spremne podnijeti takvu odgovornost u kontekstu kompleksnih kriza i teških životnih uvjeta.

Analitičari i političari se razilaze u odgovorima na ova pitanja. Pojedini smatraju da je Hamas ozbiljan, jer je to jedan od uvjeta sporazuma o pomirenju koji je postignut s Fatahom 2014. Međutim, prema njima, palestinske vlasti nisu spremne preuzeti odgovornost za Pojas Gaze.

Drugi, pak, smatraju da zahtjevi u kojima se traži od Vlade jedinstva da preuzme uzde vlasti na tom dijelu teritorije, te Hamasovo odobravanje, dolaze u kontekstu neozbiljnih političkih prepucavanja.    

Na konferenciji za novinare održanoj ranije ove sedmice, palestinski premijer Rami Hamdallah tražio je od Hamasa da preda sve instrumente vlasti u Gazi njegovoj vladi.

Ismail Radwan, jedan od Hamasovih lidera, odgovorio je da je to moguće pod uvjetom da vlada ispuni svoje obaveze.

Ministar za javne radove i stanovanje pri Vladi nacionalnog jedinstva Mufid al-Hasayneh potvrdio je za Al Jazeeru da su palestinske vlasti u Ramallahu spremne preuzeti vlast u Pojasu Gaze.

Dodao je „da su trendovi koji se javljaju uvijek prihvatljivi svima. Međutim, mora postojati i praktična primjena i da to postane stvarnost na terenu“. Izrazio je nadu da će sve strane razumjeti potrebe palestinske javnosti, a posebno stanovnika Gaze.

‘Političko prepucavanje’

Hazem Kassem, glasnogovornik Hamasa, kaže da je ovaj pokret, još od potpisivanja sporazuma o pomirenju u kampu Al-Shati u 2014. godine. pozivao vladu da preuzme sve zadatke u Pojasu Gaze, „što je i bio sastavni dio ovog sporazuma. Međutim, oni nisu željeli da preuzmu tu odgovornost.“

Kassem opisuje poziv Hamdallaha upućen pokretu Hamas da se odrekne vlasti u Gazi kao „poigravanje s izjavama. Mi nemamo vlast ili kontrolu u Gazi pa da ih predamo njima.“

Naglasio je kako je pokret ozbiljan kada je riječ o predaji ministarstva i institucija vlasti u Pojasu Gaze Vladi jedinstva, ali da Hamdallah „nije ozbiljan“ u tom pogledu.

Negirao je bilo kakvu vezu između poziva Hamasa upućenog Hamdallahovoj vladi da preuzme odgovornost u Gazi i sastanka palestinskih frakcija u Moskvi. Rekao je da „susret u Moskvi održan na poziv ruskih centara za studije. To je potpuno odvojena stvar i nema nikakve veze sa posljednjim razvojem događaja.“

Mkhaimar Abusada, profesor političkih nauka na Univerzitetu Al-Azhar u Gazi, smatra da je poziv Hamdallaha Hamasu da preda vlast u Gazi i odgovor ovog pokreta samo političko prepucavanje s ciljem prebacivanja krivice na drugu stranu.  

Profesor Abusada kaže da su, nakon formiranja vlade jedinstva 2014. godine, Hamdallah i njegovi ministri posjetili Gazu kako bi preuzeli obaveze. Međutim, Hamas je tada uvjetovao da se obavi susret sa zaposlenim i riješe problemi onih koji su stupili na dužnost nakon 2007. godine. 

Neozbiljni prijedlozi

Dodaje da, prema njegovim procjenama, „Hamasovo prihvatanje Hamdallahovog poziva nije ozbiljno, te da je to reakcija na posljednju krizu sa snabdijevanjem električnom energijom, a ono što se dešava refleksija je stanja podijeljenosti.“  

On očekuje da će se desiti i druge stvari po ovom pitanju i da će vlada Hamdallaha postaviti svoje uvjete, jer izgleda nije spremna preuzeti terete Gaze ukoliko ne bude imala i vlast na tom terenu.

S druge strane, dr. Hani Albasoos, profesor političkih nauka na Islamskom univerzitetu u Gazi, smatra da palestinske vlasti nemaju namjeru preuzeti Gazu, i to zbog njihovog uvjerenja da je Gaza samo politički, ekonomski i sigurnosni teret koji ne mogu podnijeti. 

Profesor Albasoos za Al Jazeeru kaže da „su sve ovo politička prepucavanja. Palestinske vlasti ne žele imati ništa sa Gazom, a poziv Hamdallaha Hamasu da se odrekne vlasti u Gazi nije iskren. To je već odranije bilo dogovoreno, međutim, njegova vlada nije preuzela svoju dužnost pod izgovorom da Hamas ne sarađuje s njima.“     

Dodaje da „Hamas ima interes da preda Gazu, ali pod uvjetom da se riješi problem radnika koji su zaposleni nakon 2007. godine i da vlada preuzme sve odgovornosti i obaveze, što vlada Hamdallaha nije prihvatila, i to je glavni problem.“

Ovaj politički analitičar smatra da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas otvoreno nezainteresiran za Pojas Gaze i da ga se ne tiču tamošnji problemi.

Izvor: Al Jazeera