Da li je namješten tender za beogradske ukrase

U Srbiji, portal Pištaljka tvrdi da je tender za novogodišnje osvjetljenje Beograda, u vrijednosti milion i po eura, namješten tako da ga je mogla dobiti samo jedna firma.

U preduzeću Javno osvetljenje kažu da je sve transparentno i po zakonu, javlja Jelena Milutinović, novinarka Al Jazeere. 

Deda Mraz koji pozdravlja sa irvasa, svijetleća fontana, zamak… To su ukrasi koji su traženi na konkursu za novogodišnje ukrašavanje Beograda. Sve fotografije u konkursnoj dokumentaciji identične su onima iz kataloga grčke firme Fotodiastasi.

Vladimir Radomirović sa portala Pištaljka je kazao: “Da je ovaj tender bio namešten za jednu firmu govori i to da je u konkursnoj dokumentaciji navedeno da ponuđač mora da dostavi i uzorke rasvete, a to je jasno da to može da ima samo onaj ko je zastupnik proizvođača i sam proizvođač. Takođe, traženi su određeni sertifikati koje samo ta firma ima što je sve dovelo do toga da svaka konkurencija bude eliminisana”.

Od dvije prijavljene, posao je dobila firma Keep Light, distributer proizvoda grčke kompanije Fotodiastasi, koja i proizvodi ovakve ukrase. U preduzeću Javno osvetljenje, međutim, negiraju da je konkurs namješten.

“Zahtevanje dostavljanja uzorka je uobičajena procedura, koja pokazuje ozbiljnost ponuđača. Pripadajuća fotografija služi da vizuelno upotpuni i opiše zahtevani dekorativni element, jer to tekstom nije moguće učiniti. Nigde ne stoji da naručilac zahteva identičan dekorativni element, jedino se traži da se zadovolji dizajn, oblik, dimenzija, a pre svega kvalitet i bezbednost proizvoda”, poručili su iz Javnog osvetljenja.

Upitna transparentnost

Tim Pištaljke tvrdi da je nakon njihovih objava preduzeće Javno osvetljenje privremeno uklonilo dokumentaciju sa internetske stranice, što, kažu, dodatno podgrijava sumnju u transparentnost procesa.

Iz Javnog osvetljenja i to negiraju. Kažu, dokumentacija je uvijek bila dostupna. A firma Keep Light drugu godinu zaredom osvjetljava Beograd.

“Ono što je takođe zanimljivo da osim fotografija u dokumentaciji su bili i drugi faktori koji su izbacili konkurenciju. To je da ponuđač mora da ima skladište u svom vlasništvu i da ima određenu kategoriju vozila koju je ispunjavao očigledno samo taj ponuđač”, kazao je Radomirović.

U javnosti se postavljalo i pitanje opravdanosti troškova za novogodišnju rasvjetu, za koju je izdvojeno tri puta više novca nego 2015.

“Milion i po evra koštala je rasveta kojom Beograđani dočekuju 2017. godinu. Rasveta je skuplja nego prethodne godine, postavljena je na više mesta i znatno ranije nego što je uobičajeno. Beograd ovako sija još od početka novembra”, javlja Milutinović.

U ranom osvjetljenju gradske vlasti vide isključivo turističke efekte.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je kazao: “Time se razlikujemo od drugih gradova u regionu i time smo atraktivniji da ljudi dođu i provedu vreme u njemu.”

U trenutku kada Srbija u pregovorima sa Evropskom unijom otvara poglavlje 5, koje se bavi javnim nabavkama, konkurs preduzeća Javno osvetljenje – upozorava tim portala Pištaljka – samo je jedan primjer da Srbija ima još mnogo toga da učini kako bi i ovu oblast uskladila sa evropskim standardima.

Izvor: Al Jazeera