Da li je SAD-u potreban plan B za Irak?

Nakon pada Ramadija u ruke boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), sve je više poziva da Sjedinjene Američke Države preispitaju strategiju u borbi protiv te grupe u Iraku.

Brojni političari i analitičari smatraju da gubitak glavnog grada pokrajine Anbar, jasno ukazuje na potrebu za osmišljavanje plana B. Ali, administracija američkog predsjednika Baracka Obame insistira da trenutni plan donosi rezultate.

Poraz u Ramadiju šokirao je Bijelu kuću i izazvao snažne kritike njenog plana za Irak. Samo dan prije nego što su borci ISIL-a zauzeli grad, američke snage ubile su višeg komandanta te oružane grupe u Siriji.

Značajan poraz

Dio je to Obamine strategije za slabljenje i uništenje ISIL-a i istovremeno obučavanje i opremanje iračke vojske. No, bivši republikanski predsjednički kandidat, senator John McCain, smatra da je gubitak Ramadija značajan poraz.

„Čini se da Obamina administracija nije voljna ili sposobna shvatiti strateški značaj toga. Dok su teroristi ISIL-a pljačkali Ramadi, Pentagonova internetska stranica imala je priču s naslovom, citiram: ‘Strategija za poraz ISIL-a djeluje'“, kazao je on.

State Department insistira da se stanje popravlja.

„U ovakvom konfliktu imate poraze i pobjede na ratištu, a ono što je na kraju najvažnije jeste da se oporavimo od toga, da se iračka vojska oporavi i da joj pomognemo vratiti Ramadi“, rekla je glasnogovornica State Departmenta, Marie Harf.

Ona je na konstataciju da udari ne uspijevaju oslabiti ISIL „toliko da ne mogu pokrenuti velike ofanzive i zauzeti neki od gradova koji imaju strateški značaj“, odgovorila:

„Ovo je svakako proces s ciljem slabljenja ISIL-a. Umanjili smo njihove kapacitete na brojnim poljima. Prekinuli smo im glavni izvor finansija, a to ima posljedice na terenu. Također, činimo da je broj njihovih boraca svaki dan sve manji.“

Obamin plan za nastavak

Bijela kuća je najavila hitno slanje 1.000 protivtenkovskih projektila iračkim snagama sigurnosti. U intervjuu za magazin Atlantic, predsjednik Obama je priznao da je gubitak Ramadija taktički poraz, ali ima plan za nastavak.

„Nema sumnje da ćemo u sunitskim područjima morati pojačati obuku, ali i druge oblike angažmana. Trebali bismo uključiti sunitska plemena više nego do sada“, rekao je on.

Oficiri američke vojske, koji su se upravo vratili iz Iraka, gdje su obučavali domaće snage, kažu da vide poboljšanja, iako kriteriji nisu baš visoki.

„Znam da niko nije pobjegao, barem koliko ja znam. Ljudi su se borili. A to je velika razlika u odnosu na ranije“, navodi John Reynolds, komandant američke vojske.

Bijela kuća tvrdi kako neprestano preispituje strategiju, a nakon Ramadija, svakako će postavljati pitanja kakve su greške počinjene i kako ih ispraviti.

Izvor: Al Jazeera i agencije