Da li ste za EU i NATO uz sporazum sa Grčkom?

Da bi referendum bio uspješan neophodno je da glasa više od 50 posto upisanih glasača (EPA)

Makedonski premijer i lider SDSM objavio je da bi pitanje na referendumu koji bi se trebao na jesen održati u toj zemlji moglo glasiti: “Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvaćanje Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke”?

Agencija MIA prenosi da je Zaev rekao da je ovo pitanje kao moguća varijanta razmatrano tokom četvorosatnog sastanka lidera stranaka održanog u Klubu poslanika.

“Svi mi koji smo ostali na liderskom sastanku smo za uspješan referendum (o sporazumu o imenu sa Grčkom), a odnos koji je (lider VMRO-DPMNE Hristijan) Mickoski demonstrirao u ime VMRO-DPMNE je neozbiljan, neodgovoran i vrijeđa sve političke subjekte i građane Makedonije”, izjavio je Zaev.

Novi liderski sastanak

MIA prenosi da je Zaev to kazao po okončanju liderskog sastanka koji je on sazvao u Klubu poslanika.

Navodi se da je Zaev saopćio da je za danas u podne zakazan još jedan liderski sastanak u manjem sastavu.

Sobranje usvojilo Deklaraciju o članstvu u NATO

Makedonski parlament je jednoglasno usvojio Deklaraciju podrške procesu pristupanja Makedonije u NATO.

MIA prenosi da je deklaracija u Sobranju usvojena sa 76 glasova “za”, bez uzdržanih i poslanika koji su bili protiv.

Navodi se da je Hari Lokvenec, poslanik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) premijera Zorana Zaeva, kazao da ulazak u NATO direktno donosi sigrunost i stabilnost, ali da članstvo ipak indirektno najviše nosi ekonomske dobrobiti.

Makedonski premijer je dodao da će se na tom sastanku Mickoski moći izjasniti da li je za NATO i EU, kao i da li je za to da građani odlučuju o budućnosti Makedonije.

“Ako je Mickoski za NATO i EU trebalo je da sjedi tu sa svim liderima i da donosi odluke za budućnost države, ali on je odlučio da pobjegne od ovog historijski najvažnijeg pitanja makedonske budućnosti”, poručio je Zaev, prenosi Tanjug.

Mickoski je napustio je skup u Klubu poslanika nakon jednog sata.

‘Nejasan koncept’

MIA prenosi da je Mickoski kao razlog napuštanja sastanka naveo to što mu nije bio jasan koncept po kojem njemu ne prisustvuju predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Mickoski je naveo da je od Zaeva zatražio da najkasnije do ponedjeljka organizuje liderski sastanak u formi u kojoj je ranije održavan, uz prisustvo lidera četiri najveće stranke u Makedoniji SDSM, DUI, VMRO-DPMNE i najveće opozicione partije Albanaca.

Zaev se večeras sastao sa predstavnicima parlamentarnim stranaka, koji imaju više od jednog poslanika u Sobranju, sa ciljem prevazilaženja razlika u pripremi predstojećeg referenduma o potvrđivanju sporazuma sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslavenske republike.

Makedonski premijer je, prema skopskim medijima, ovaj sastanak sazvao jer je opoziciona VMRO-DPMNE blokirala proces izbora članova Državne izborne komisije (DIK), koja treba organizirati referendum o sporazumu o imenu sa Grčkom.

Odziv građana

Uspješnost ovog referenduma od velike ja važnosti za Makedoniju, jer od toga zavisi primjena grčko-makedonskog sporazuma o novom imenu Makedonije, a od primjene tog sporazuma i dobijanje datuma za početak pregovor o priključenju EU i članstva u NATO.

Analitičari smatraju da je Zaevu najvažnije da uvjeri lidera VMRO-DPMNE-a da ne poziva građane na bojkot referenduma, jer u tom slučaj njegov neuspjeh je zagarantiran.

Prema nekim ranije objavljenim statistikama, Zaev ima neophodnu većinu za izglasavanje sporazuma na referendumu, ali je prethodno neophodno osigura dovoljan odziv građana, a to je jedan glas više od 50 posto upisanih glasača sa biračkim pravom.

Ukoliko taj uvjet ne bude ispunjen, referendum će biti neuspješan.

Izvor: Agencije