Da Vincijevi izumi pred očima javnosti

Piše: Tomislav Šoštarić

Soba s ogledalima, u kojoj možete same sebe vidjeti iz svih kuteva, preteče letjelica, strojnica, Leonardova vizija podmornice, bicikla, tenka, ronilačkog odijela… 

To je samo dio izložbe “Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi”, koja obuhvaća više od 80 složenih izuma strojeva te reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih kodeksa.

Izložbu je do sada posjetilo više od 100.000 ljudi, a do sredine kolovoza može se razgledati u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma.

Više od 80 naprava podijeljeno je u četiri tematske skupine, nekadašnje elemente – vatru, vodu, zemlju i zrak.

Idealni grad

Naprave je izradila grupa stručnjaka iz Firence po originalnim nacrtima renesansnog umjetničkog i znanstvenog genija.

U to doba Da Vinci nije sam izradio naprave, a ‘pokrivena’ su različita područja života i njegovih interesa.

“Tako da možete u jednom dijelu izložbe vidjeti kako funkcioniraju kuglični ležajevi, bez kojih je danas nemoguće zamisliti mnogo toga. Ja bih izdvojila i onaj možda negativni kontekst cijelog čovječanstva, a to je oružje, gdje je on također bio veliki vizionar, možete vidjeti kako je izgledala njegova vizija, recimo, tenka u koju je onda čak trebalo stati osmero ljudi”, kaže Maja Valjak, koja se bavi promocijom izložbe.

Posebno skreću pažnju na njegovu viziju idealnog grada, koji je bio podijeljen na tri razine.

“Najdonji nivo je trebao biti rezerviran za otpad, srednji nivo u biti za trgovce, komercijaliste i viši nivo bi bio namijenjen vlasteli, dakle dosta jedna kastinska podjela, koja je na neki način bila tipična za taj period”.

Soba s ogledalima je, kaže, vrlo popularna među posjetiteljima. Ovdje se ljudsko tijelo, koje je da Vinci smatrao savršenom ljepotom,  može vidjeti iz različitih kuteva, perspektiva. To mu je, kao znanstveniku koji se posebno zanimao i za anatomiju, bilo vrlo bitno.

Teško je, kaže Valjak, izdvojiti najvažnije naprave iz zbirke, jer svaki element ima svoje bitno značenje u funkcioniranju života i svijeta danas.

Osim toga, tu je bitan i individualni pristup kod procjene – svatko za sebe će naći što mu se osobno najviše sviđa i gdje vidi najveću vrijednost.

Zadužio čovječanstvo

Cilj izložbe je da se i na ovaj način pokaže koliki je genij Da Vinci bio, a uvijek je zanimljivo na jednom mjestu, kaže Valjak, vidjeti toliko vizionarskih naprava i podsjetiti se na koji je način zadužio čovječanstvo.

Neke stvari koje danas uzimamo praktički zdravo za gotovo, bile su dio njegove davne vizije i danas ne možemo zamisliti funkcioniranje čovječanstva bez nekih od tih naprava.

“Interesantno je još dodati da su ove naprave izrađene od drveta i užadi i platna, onih materijala koji su bili tipični u tom periodu jer ne bi imalo smisla koristiti neke suvremene materijale”.

Nije zanemaren ni umjetnički dio – ovdje se mogu vidjeti replike da Vincijevih slika ”Posljednja večera”, ‘Dama s hermelinom”, ”Mona Lisa”, slikarska djela zbog kojih je najpoznatiji širokoj publici.

Izumi zanimljiviji od umjetničkih dijela

“Ali prema onom što smo primijetili od strane posjetitelja, one tu nisu toliko interesantne koliko same naprave zato što ljudi mogu i dotaknuti te naprave, dakle one nisu zaštićene i praktički 40-ak posto ovih naprava možete sami vidjeti kako funkcioniraju i na neki način biti u interakciji s njima”, kaže Valjak.

Posjetitelj Ratko je izložbu želio pokazati svojim gostima iz Rijeke. Stigao je ‘oboružan’ predznanjem o sadržaju zbirke i zanima ga kako točno funkcioniraju izumi.

“Gledao sam na televiziji kada su oni radili ove eksponate iz crteža, nisu bili do tada izrađeni. I onda su dali zadatak strojarima, stolarima da pokušaju izmisliti, jer za puno ovih uređaja nisu znali kako funkcioniraju”, kaže Ratko.

Stoga će se vratiti još jednom sam da do kraja prouči postav. 

Iako je izložba tek na početku, organizator i galerist David Rjazancev iz Slovenije, zadovoljan je zanimanjem za projekt koji mu se svidio kada ga je cjelokupnog vidio u Beču i odlučio dovesti u Zagreb.

Dolaze studenti, školarci, roditelji s djecom…

“Zadovoljni smo, puno se već škola javilo da će doći, grupe. No, tek smo otvorili i za mjesec dana ćemo vidjeti, ali već dolaze grupe iz škola i to je super. Dolaze studenti, osnovna škola, srednja škola, familija s djecom. Mislim da je za sve, od pet godina na gore ova izložba”, kaže David.

A dolaze i svršeni studenti. Katarinu iz Metkovića zanima sve – završila je povijest umjetnosti.

“Sviđa mi se. Vidjela sam da je otvorena izložba pa sam došla. Očekujem baš ovo što vidim, sprave koje je zamislio. Nema pogovora koliko je velika njegova uloga u umjetnosti i tehnici. Isplati se doći”, zaključuje Katarina.

Izvor: Al Jazeera