Dachau – prvi logor gdje su nacisti učili da ubijaju

Uoči komemoracije, Merkel je govorila o 'posebnoj odgovornosti' Njemačke (EPA)

Bivši logoraši kao i njemačka kancelarka Angela Merkel došli su u Dachau na komemoraciju povodom 70. godišnjice oslobođenja tog nacističkog logora smrti koja ove godine ima i veću težinu nego inače zbog prisustva Merkel, prenose agencije.

Ime Dachau trajno je povezano s nacističkim zločinima. Tu su nacisti uspostavili prvi koncentracioni logor 1933. godine, koji im je bila škola za ubijanje. Kada su ga Amerikanci oslobodili prije 70 godina, pronašli su među gomilom leševa i 30.000 bolesnih, izgladnjelih, preživjelih logoraša.

S obzirom na njihovu danas poznu dob, bit će ovo vjerovatno jedna od posljednjih prilika da se kancelarka Merkel s njima nađe, piše Hina.

“Ovdje su počinjene nezamislive strahote. Te nas strahote podsjećaju da nikada ne smijemo zaboraviti… i ne, nećemo nikad zaboraviti. Nećemo zaboraviti zbog žrtava, zbog nas samih i zbog budućih naraštaja”, rekla je Merkel.

Uoči komemoracije, ona je govorila o “posebnoj odgovornosti” Njemačke.

Himmler u Dachauu 1936. [Foto: Bundesarchiv]

Dachau je poslužio kao organizacijski model za druge logore smrti, poput Treblinke ili Buchenwalda.

U barakama našli 30.000 živih kostura

Amerikanci su 29. aprila 1945. oslobodili logor te u njemu pronašli užase – tijela nabacana jedna na druge, izgladnjela i ubijena. U samom logoru, u pretrpanim barakama našli su 30.000 živih kostura. Logorom je harao tifus. Gola i polugola tijela ležala su posvuda, u sanatoriju, u krematoriju, čak i na otvorenom.

Alan Lukens, jedan od vojnika koji je bio tu kada je logor oslobođen, rekao je da je bio “strašan šok” vidjeti preživjele u takvom stanju. 

Također se prisjetio uzbuđenja zatvorenika koji su im mahali kada su ušli u logor.

Oko 200.000 ljudi bilo je u Dachauu od njegovog otvaranja 1933. do oslobođenja 1945.

Prvi zatvorenici dovedeni su u logor 22. marta 1933, samo nekoliko sedmica poslije Hitlerovog dolaska na vlast. Prva ubistva brzo su slijedila.

Sredinom aprila 1945. Dachauu se približilo savezničko topništvo. Uprava logora naredila je uništenje dokumenata i brisanje tragova zločina. Tri dana prije oslobođenja oko 7.000 logoraša natjerano je u prisilan marš prema Alpama. Mnogo ih je umrlo na putu.

Izvor: Agencije