Dačić: Ako Hrvati hoće diplomatski rat, imat će ga

Spremni smo da tu 'igru' odigramo do samog kraja, ističe Dačić (Arhiva)

Ako Hrvatska hoće diplomatski rat, imat će diplomatski rat, izjavio je potpredsjednik vlade Srbije i ministar vanjskih poslova te zemlje Ivica Dačić i izrazio očekivanje da će prevladati razum i da će se nastaviti putem dobrosusjedske saradnje.

“Ukoliko zvanični Zagreb odluči da povuče ambsadora iz Beograda, kako se spekuliše, isto ćemo uraditi i mi sa našim ambasadorom u Zagrebu. Spremni smo da tu ”igru” odigramo do samog kraja, ako oni to hoće, ali plašim se da je ”srpski problem” u Hrvatskoj jako teška i neizlečiva bolest”, rekao je Dačić u intervjuu za beogradski tabloid Informer, prenosi agencija Tanjug.

Dačić tvrdi da će Srbija primijeniti sve recipročne mjere u odnosu na Zagreb.

“Oni su našeg ministra odbrane proglasili za personu non grata, mi smo to odmah uradili sa njihovim ministrom. Naša politika sa Hrvatima je reciprocitet”, istakao je Dačić.

Srbija će odgovarati istom mjerom

On je ukazao da su recipročne mjere uobičajena praksa u diplomatiji.

Srbija, prema njegovim riječima, nije time zadovoljna, ali je prinuđena da reagira i odgovara na poteze Hrvatske.

“Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo. Ipak nadam se da ćemo se okrenuti pozitivnim stvarima, jer odnosi Beograda i Zagreba jesu presudni, ključni za stabibnost u čitavom regionu”, napomenuo je Dačić.

Na konstataciju da se neki hrvatski zvaničnici traže prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom, on je ocijenio da je Hrvatska krenula pogrešnim putem.

“Ne znam šta će da urade, ali ponavljam, Srbija će reagovati i uvek odgovoriti istom merom jer je to diplomatsko pravilo. Reciprocitet je majka diplomatije. Tako radi i Donald Trump, tako radi i Vladimir Putin”, dodao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija je spremna da odustane onog trenutka kada Hrvatska ukine “besmislene mere prema ministru odbrane Aleksandru Vulinu“.

“Ovo svakako nije put kojim treba da idemo. Nadamo se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusedske saradnje, trasom koji su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rast, imaće diplomatski rat”, istakao je Dačić.

Pregovori sa EU

Upitan da li je moguće da Hrvati zbog ovoga blokiraju pregovore Srbijom sa Evropskom unijom, on je rekao:

“Mislim da nije izvesno da će nam Hrvatska u junu blokirati otovaranje novih pregovaračkih poglavlja sa EU. I ranije su to pokušavali pa im to nije uspevalo ili nije trajalo dugo vremena”.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je neopravdanom odluku Vlade Srbije, koja ga je proglasila nepoželjnom osobom, istaknuvši kako “nikada nikoga nije vrijeđao, nije rekao nešto što nije istina te nije odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio”.

Vlada Srbije u saopćenju je navela da je mjere reciprociteta donijela “kao odgovor na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o zabrani ulaska ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina” na teritorij Hrvatske.

Izvor: Agencije