Dačić: Bezobrazluk reći da je ‘Oluja’ rasteretila Srbe

'Oluja' je bila najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, kazao je Dačić (EPA)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je kao bezobraznu izjavu da je hrvatska vojno-policijska operacija “Oluja” prije 21 godinu “rasteretila Srbe”.

“Izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Oluja etički čista pobeda i da je ona rasteretila Srbe tega velikosrpskih projekata, predstavlja pokazatelj da je za Hrvatsku etički čisto ubiti nekoliko hiljada Srba i proterati njih više od 220.000”, navodi se u pisanoj izjavi Dačića.

Predsjednica Hrvatske u Kninu je kazala da građani te zemlje poštuju svaku žrtvu, dodajući kako je svaki ljudski život jednako vrijedan te kako je ista je tuga svake obitelji za svojim najmilijima. “No, mora se znati da je ‘Oluja’ bila i povijesno će ostati politički opravdana, etički čista i vojnički briljantno izvedena osloboditeljska operacija na hrvatskom državnom teritoriju. Bila je to časna pobjeda za pravedan cilj”, naglasila je predsjednica Republike Hrvatske.

“Uvjerena sam da će među hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti s vremenom još više sazrijevati svijest da ih je upravo ‘Oluja’ rasteretila od teškog stoljetnog utega velikosrpskih projekata”, kazala je.

Prema njegovim riječima, “pravi je bezobrazluk” reći da je “Oluja” rasteretila Srbe, prenosi Tanjug.

“Kako? Time što ih je lišila života, što su ostali bez kuća i stanova, njiva i šuma, bez penzija, što su proterani sa očevine i dedovine? I od koga su oslobađali te gradove i sela kad su tu apsolutnu većinu činili Srbi?” istakao je Dačić.

‘Najveće etničko čišćenje’

On je ukazao da je “Oluja” bila najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata i podsjetio da je po popisu stanovništva, Srba u Hrvatskoj 1991. godine bilo 18,45 posto, a 2011. godine samo 4,36 posto.

“Srba u Hrvatskoj je po popisu iz 1991. godine bilo 581.663, a 20 godina kasnije 2011, nakon ‘Oluje’ i drugih etički čistih akcija, kako kaže hrvatska predsednica, samo 186.633. Gde je nestalo 400.000 Srba za 20 godina?” upitao je Dačić.

Prema njegovim riječima, umjesto da iskažu osjećaj krivice i saosjećanja, Hrvatska se time ponosi, što pokazuju govori u Kninu i ustaški pozdravi – u Kninu u kojem su Srbi 1991. godine činili 80 posto stanovništva.

“Konačno rešenje za srpsko pitanje – trećinu proterati, trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, što je ideja Mileta Budaka, ustaškog ministra u nacističkoj NDH, Srbija nikad neće prihvatiti, ma koliko se Hrvatska krije iza EU i NATO-a”, izjavio je ministar Dačić.

Izvor: Agencije