Dačić: A da Srbija i RS imaju jednog predsjednika?

Znamo oko čega se ne slažemo, oko Kosova, zato bismo zamolili sve da budu uzdržani prilikom davanja takvih izjava, tvrdi Ivica Dačić (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati vjeruje da je premijer te zemlje Edi Rama razjasnio stavove u vezi s izjavom o zajedničkoj vanjskoj politici Kosova i Albanije.

“Albanija je zemlja članica NATO-a i kandidat za učlanjenje u Evropsku uniju i kreće se unutar svoje vanjske politike. Ti okviri su nepromjenjivi”, rekao je Bushati odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu, a nakon sastanka a ministrima vanjskih poslova Srbije i Italije.

On je kazao da je Rama to izjavio u kontekstu evropskih integracija.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić je, međutim, kazao da ne treba davati mogućnost za takvo međusobno polemiziranje.

‘Da se razgovara otvoreno’

“Znamo oko čega se ne slažemo, oko Kosova, zato bismo zamolili sve da budu uzdržani prilikom davanja takvih izjava. Znate da i Srbija može da daje takve izjave. Možemo i mi da kažemo da Srbija i [bh. entitet] Republika Srpska treba da imaju jednog predsjednika, ali čemu to vodi?”, poručio je Dačić.

Kako kaže, volio bi da svi u regiji razgovaraju otvoreno i da ima što manje prilika da u javnost iznose ono oko čega se ne slažu.

Obraćajući se Skupštini Kosova sredinom februara, na 10. godišnjicu nezavisnosti zemlje, albanski premijer Rama je rekao: “Kosovo i Albanija će imati jedinstvenu vanjsku politiku, a ne samo ambasade i diplomatska predstavništva, a zašto ne i jednog predsjednika, simbol nacionalnog jedinstva, te jednu nacionalnu sigurnosnu politiku.”

Izvor: Agencije