Dačić: Doprinos Srbije stabilnosti u BiH

Dačić je naglasio kako je najvažnije da su lokalni izbori u BiH prošli mirno (Reuters)

Srbija će biti konstruktivan susjed zemljama u regiji, poručio je danas ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, ističući kako se ta država trudi ne upasti u opasne vode i spiralu koja može dovesti do regionalne nestabilnosti.

Dačić je za RTS rekao kako je najvažnije da su lokalni izbori u BiH prošli u relativno mirnoj atmosferi, bez većih incidenata ili žalbi koje se odnose na regularnost izbora.

“Izbornim rezultatom neko može biti manje ili više zadovoljan, ali je vreme da se posle referenduma u Republici Srpskoj i lokalnih izbora svi okrenu životnim izborima i da se završi konstituisanje lokalnih organa vlasti. Stranke su zadovoljne ili nisu, ali to je izborna volja građana”, kazao je Dačić.

Politika mira

Odgovarajući na opasku da Zapad ne gleda blagonaklono na predsjednika RS-a Milorada Dodika, Dačić je rekao da nije najvažnije ko na koga gleda blagonaklono, već šta najviše može doprinijeti stabilnosti u regiji.

“Srbija ima svoju jasnu poziciju – mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali poštujemo i RS, što je naša obaveza po Dejtonu. Mi ćemo biti konstruktivan sused koji može da doprinese miru i stabilnosti”, istakao je Dačić.

Kako je rekao, politika međunarodne zajednice je u proteklim decenijama dovodila do rasta nacionalističkih snaga.

“Zato se Srbija trudi da ne upadne u opasne vode i spiralu koja može da dovede do nestabilnosti. Štitimo nacionalne interese, ali pametno. To nikad nije lako”, istakao je Dačić.

Izvor: Agencije