Dačić: EU neozbiljna po pitanju izbjeglica

EU namjerava osigurati 12 miliona eura za podršku Vladi Makedonije vezano za izbjeglice (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije tvrdi da je najavljeni iznos od 1,7 miliona eura, koliko je Evropska unija osigurala za rješavanje problema izbjeglica u Srbiji i Makedoniji neozbiljan.

“Svaka zemlja pristupa ovom problemu različito i naša reakcija sigurno neće biti da pravimo ‘kontra zid’, ali to pitanje ne možemo mi da rešavamo, nismo mi svetska sila”, rekao je Ivica Dačić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima misije OSCE-a u Ukrajini.

On je dodao da Srbija ima svojih ekonomskih problema i da će pokazati solidarnost, ali da očekuje od EU da jasno definira politiku kada je riječ o izbjeglicama.

Dačić je istakao da je neupotpunjenost pravila EU-a u vezi sa migracijama dovela do toga da svaka zemlja pristupa tom problemu različito, prenosi Tanjug.

Obećanje Evropske komisije

Evropska komisija (EK) najavila je novu pomoć u finansiranju glavnih aktivnosti u vezi sa migracijom na Zapadnom Balkanu i u Turskoj za koje će i u narednom periodu biti izdvojene desetine miliona eura pomoći tom području.

Pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju na Zapadnom Balkanu i u Turskoj od 2007. Iznosi blizu 600 miliona eura, podsjeća EK.

Tako će se od novembra 2015. implementirati IPA II program “Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijom na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” u trajanju od tri godine i sa budžetom od osam miliona eura, izvijestila je agencija Anadolija.

Program će unaprijediti kapacitet zemalja korisnica da pruže zaštitno-osjetljive odgovore na tokove migracije tako što će ojačati identifikaciju izbjeglica, unaprijediti razmjenu informacija i uspostaviti osnove za održiva rješenja povratka.

Komisija će ovaj projekt implementirati kroz odgovarajuće agencije EU-a, uključujući Frontex, kao i Međunarodnu organizaciju za migraciju (IOM) i UN-ovu agenciju za izbjeglice (UNHCR).

Pomoć Srbiji i Makedoniji

Kada je u pitanju Srbija, sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) iznosi 54 miliona eura.

Delegacija EU u Srbiji trenutno osigurava 240.000 eura iz IPA II za dodatne potrebe, kao što je odlaganje otpada, voda i sanitarije i druge potrebe koje će biti utvrđene u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i sa Komesarijatom za izbjeglice.

Dodatno uz ova sredstva, EU će nastaviti srednjeročno i dugoročno podržavati reformu sistema za azil u Srbiji. Nekih 8,2 miliona eura IPA sredstava za Srbiju već je predodređeno za projekte čija je implementacija u toku ili će početi u roku od sljedećih godinu dana.

Sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) za Makedoniju je 24 miliona eura.

U sklopu IPA II za 2016. EU namjerava osigurati 12 miliona eura za podršku Vladi Makedonije.

Sredstva će pomoći implementaciju migracijske politike kroz niz različitih aktivnosti, uključujući unaprjeđenje infrastrukture, opreme i IT podrške za funkcioniranje azilantske i migracijske politike, jačanje funkcioniranja vizne politike, borbu protiv trgovine ljudima i podršku za žrtve trgovine i nasilja, unaprjeđenje uvjeta u policijskim stanicama i jačanje kapaciteta za obuku i obrazovanje u području unutrašnjih poslova.

BiH, Crna Gora i Kosovo

Za Bosnu i Hercegovinu sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) iznosi 10,5 miliona eura.

Samo za 2015. je u sklopu IPA II predviđeno je dva miliona eura za podršku graničnoj policiji.

Iznos od 20 miliona eura planiran je za 2015. u sklopu IPA II za Crnu Goru. Sredstva su namijenjena podršci za ‘Integrirano upravljanje granicama’.

Sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) za Crnu Goru iznosi 22,6 miliona eura, dok za Kosovo iznosi 7,1 milion eura.

Ostale države

Ukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju za Albaniju (prošle i planirane) iznosi 4,5 miliona eura.

Istovremeno, sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) za Tursku je 469 miliona eura.

Poduzet je niz strukturalnih aktivnosti kojim se podržavaju napori Turske vezani za mapu puta za bezvizni režim. Sredstva iz IPA I u području unutrašnjih poslova povećavaju se sa 130 miliona eura na indikativno dodijeljeni iznos od 245 miliona eura za period 2014-2016.

Uz ova nova sredstva, ukupna humanitarna pomoć EU za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u Srbiji i Makedoniji iznosi 1,74 miliona eura.

Izvor: Agencije