Dačić: EU predlagala Rusiji da plinom zaobiđe Srbiju

Dačić: 'Kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i severnu Evropu, onda je to ekonomija' (Anadolija)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć kako je od ruskih kolega saznao da su zvaničnici Europske unije nudili Rusiji da se izgradi plinovod koji bi se zvao Istočni prsten, a išao bi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, dok bi Srbija bila zaobiđena.

On je, poslije razgovora sa predsjednikom Upravnog odbora Gazproma Aleksejem Milerom, naglasio da toliko licemjerje od funkcionera u Briselu nije mogao ni zamisliti, jer su oni bili glavni koji su učinili sve da propadne projekat Južni tok.

„Generalno, kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je onda politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i severnu Evropu, onda je to ekonomija koja nema veze sa politikom“, rekao je Dačić novinarima u Sankt Peterburgu gdje predvodi delegaciju Srbije na Međunarodnom ekonomskom forumu.

„Ako je tačno ovo što sam prvi put čuo, to zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom, o njihovom odnosu prema Srbiji, prema interesima Srbije i građanima Srbije“, naglasio je Dačić.

Naveo je kako je u razgovoru sa Milerom još jednom potvrđena opredijeljenost Srbije za nastavak saradnje sa ruskim energetskim gigantom i podsjetio da je čitava Srbija bila razočarana zbog propasti projekta izgradnje plinovoda Južni tok, koji je za tu državu bio od životnog interesa.

Imajući u vidu da će krajem 2019. biti prekinut transport ruskog plina preko Ukrajine ka Europi i da to znači i prekid snabdijevanja za Srbiju, Dačić je prenio da je jučer saznao dvije veoma značajne stvari, od kojih je jedna o Istočnom prstenu.

Nastavak razgovora u Rusiji

Napominjući da je Srbija i dalje zainteresirana za mogućnost snabdijevanja ruskim plinom, Dačić je iz razgovora sa Milerom i njegovim saradnicima prenio da će krajem jula biti započeto postavljanje cijevi u Crno more prema Turskoj za budući plinovod Turski tok.

Prema Dačićevim rečima, Miler će danas sa grčkom Vladom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog poduzeća o distribuciji plina.

To, smatra Dačić, govori o tome da ipak postoje neki realni obrisi da bi taj budući plinovod mogao ići preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje prema Mađarskoj i Austriji.

Danas delegaciji Srbije u Rusiji predstoje razgovori o aranžmanima za snabdijevanje plinom za srbijanske kompanije, kao i političkim temama sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Očekuje se da će se učesnicima Međunarodnog ekonomskog foruma obratiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Forum u Sankt Peterburgu, koji se održava od 18. do 20. juna, okupio je više od 1.600 kompanija.

Izvor: Agencije