Dačić: Granica ne dolazi u obzir

Srbi kažu da na Jarinju nikad nije postojala granica i da je ne treba postavljati (Tanjug)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je uoči nastavka pregovora s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem da nikakva granica između Kosova i Srbije ne dolazi u obzir i pozvao Srbe da se vrate pregovaračkom procesu.

Dačić je rekao da razumije proteste Srba na prelazu Jarinje, koji su počeli u jutarnjim satima u utorak, ali da se sprazumom o integriranom upravljanju prelazima ne uspostavlja granica.

“Laž je da se sporazumom uspostavlja granica, to bi tako Thaci voleo da bude”, rekao je Dačić, podsjećajući da od prelaza Merdare ka jugu Kosova takav sistem postoji već 12 -13 godina, a da time nije uspostavljena granica, niti se Srbija odrekla Kosova, prenosi Tanjug.

Dačićevi komentari dolaze nakon što je u utorak ujutro KFOR postavio kontrolni punkt ispred prelaza Jarinje, nakon što je nekoliko stotina Srba izašlo na protest, protiveći se uspostavljanju granice između Srbije i Kosova.

“Niko ne treba da očekuje od mene da kosovskog premijer Hashima Thacija ubedim da Prištinu vrati u ustavne okvire”, rekao je Dačić.

‘Rat dolazi na kraju’

On je naglasio da je jedni način da se Srbija bori za svoje interese učešćem u pregovorima.

“I mi sami i naši prijatelji mogu da dignu glas samo ako mi učestvujemo u tom procesu. Oni nam kažu da učestvujemo, a ako neko misli da ima nešto bolje neka kaže šta je alternativa. Je li to da dozvolimo da srpski narod neko ponovo napada fizički… Nemojte da izazivamo sudbinu, vratite se pregovaračkom procesu, to je najbolje, rat dolazi na kraju”, poručio je premijer Srbima sa sjevera Kosova.

On im je poručio i da treba da imaju jedinstvenu politiku sa Srbijom, a da Vlada Srbije neće dozvoliti nasilje.

“Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo interese Srba sa Kosova i interese cele Srbije”, rekao je Dačić.

“Kad ćemo već jednom da utuvimo u glavu da je nama nešto oteto, a da mi spašavamo što se spasti može. Mi oteto nećemo priznati, ali moramo da živimo u realnosti”, rekao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija dosta gubila u ratovima i da je sada vrijeme da se proba riješiti problem mirnim sredstvima.

“Mi smo imali rat i nažalost izgubili smo ga i otuda i ove oduke Haškog tribunala, jer svi smatraju da smo rat izgubili”, kazao je on i dodao da je lako voditi rat, a da je teško u miru izboriti se za sopstvena prava.

“Mi nismo pobedili (u ratu 1999. godine), jer da smo pobedili ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvek ima mesta za herojstvo, ali nema za uzaludne žrtve. Srbija vodi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji. Ali, Srbi sa Kosova i Metohije takođe treba da imaju u vidu interese cele Srbije”, rekao je Dačić.

Kontrolni punkt KFOR-a

Američki vojnici iz sastava KFOR-a postavili su u jutarnjim satima u utorak kontrolni punkt na putu Leposavić – Raška, ispred prelaza Jarinje nakon što se nekoliko stotina Srba usprotivilo dogovoru da se na tom mjestu od kraja decembra primjenjuje sporazum o integriranom upravljanju prelazima.

Istovremeno, u jutarnjim satima u utorak u Briselu nastavljeni su tehnički razgovori radnih grupa Beograda i Prištine, uoči sastanka Dačića i Thacija u večernjim satima  kod šefice evropske diplomatije Catherine Ashton.

Kako prenosi Tanjug, KFOR je izašao na put Leposavić-Raška sa više oklopnih vozila, postavio kontrolni punkt i vrši kontrolu saobraćaja.

Iz oba pravca se naizmjenično propuštaju vozila, a kontrolu na samom prelazu Jarinje obavlja osoblje evropske policijske misije EULEX-a. U neposrednoj blizini nalazi se i nekoliko vozila Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Područje oko Jarinja, na kosovskoj strani, povremeno je nadlijetao i helikopter KFOR-a.

Među Srbima okupljenim na demonstracijama su i predstavnici lokalne samouprave. 

Predsjednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović izjavio je kako građani protestom na Jarinju žele na demokratski način uputiti poruku da ne žele granicu sa Srbijom.

Stevanović je naveo da se okupljeni građani neće protiviti nastavku radova niti će to sprečavati bilo kakvim nasiljem.

“Nemamo nikakve specijalne planove, ovde smo se okupili, tu ćemo ostati do daljnjeg”, rekao je on.

Stevanović je naglasio da na tom mjestu nikada nije bila granica ni granični prijelaz.

“Ovde ne želimo kosovsku carinu. Ne želimo albanske institucije i ne želimo kosovsku policiju”, rekao je Stevanović novinarima.

“Mi ne prihvatamo carinu niti bilo kakvu granicu na području između Kosova i centralne Srbije”, rekao je Stevanović, podsjetivši na to da su predsjednici četiri opštine sa sjevera Kosova donijeli zaključke koji ih obavezuju.

Nastavak dijaloga premijera

U Briselu je šef beogradskog tima Dejan Pavićević, koji je u ponedjeljak sa prištinskom delegacijom razgovarao o primjeni sporazuma o integriranom upravljanju prelazima (IBM), nastavio voditi razgovore o toj temi u okviru priprema za nastavak dijalog Dačića i Thacija, a na sastanku će biti otvorene i nove teme.

“Očekujem da sa (šeficom prištinskog pregovaračkog tima) Editom Tahiri otvorimo razgovore o električnoj energiji i telekomunikacijama”, rekao je Pavićević za Tanjug.

On je, nakon pregovora u ponedjeljak, izjavio novinarima da je tokom razgovora o IBM-u postignuta saglasnost o carinskim procedurama i da će u okviru probne primjene sporazuma 10. decembra početi sa radom punktovi na Brnjaku i Merdaru, dok će oni na Jarinju i Končulju biti otvoreni do kraja godine.

Pavićević je istakao da na punktovima neće biti nikakvih državnih obilježja, a da carinici Srbije, Kosova i EULEX-a na njima neće cariniti robu, već će samo pregledati dokumentaciju.

“Objekti čija je izgradnja u toku neće ličiti na granične prelaze, već na obične policijske punktove”, kazao je Pavićević.

Dodao je da će se roba koja izlazi sa Kosova cariniti na terminalima u Nišu i Vranju, a ona koja ulazi na terminalu u južnom dijelu Mitrovice.

Ukoliko do večernjih sati u utorak još bude neriješenih pitanja o primjeni sporazuma, o njima će na radnoj večeri kod Ashton razgovarati Dačić i Thaci, naveo je Pavićević.

Izvor: Agencije