Dačić: Haški tribunal treba ukinuti

Komentarišući Šešeljeve izjave o velikoj Srbiji, Dačić je upitao "Pa ko je Šešelj danas? (EPA)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema ni milimetar svoje odgovornosti zbog puštanja lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja zaključivši da je odgovornost na Haškom tribunalu koji, kako je rekao, treba ukinuti.

Upitan da prokomentariše prijedloge da se u Evropskom parlamentu donese rezolucija zbog puštanja na slobodu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, Dačić je rekao da takve rezolucije ne mogu da se odnose na Srbiju, već samo na Haški tribunal.

“Ko je Šešelj danas“

“Srbija tu nema ni milimetar svoje odgovornosti”, poručio je on zapitavši šta je Tribunal radio tolike godine i zašto nije donio presudu.

“Mogu da donose rezolucije kakve god hoće, one se odnose na njih, na Ujedinjene nacije i evropske institucije koje stoje iza Haškog tribunala” koji, kako je ocjenio, nije bio u stanju da završi suđenje Šešelju i pustio ga je bez ikakvih uslova.

Komentarišući Šešeljeve izjave o velikoj Srbiji, Dačić je upitao “Pa, ko je Šešelj danas? Je l’ on državni funkcioner?” i dodao da je riječ o vanparlamentarnoj stranci koja nema nikakav uticaj na političku scenu Srbije.

Ocjenivši da odnose Srbije i Hrvatske treba relaksirati, a ne komplikovati, Dačić je postavio pitanje “da li u Hrvatskoj ima onih koji pričaju o ustaštvu”.

“Protiv koga bi u stvari Evropski parlament trebalo da donese ovu deklaraciju. Protiv Haškog tribunala? Apsolutno sam za”, istakao je on.

“Uostalom, ovo je još jedan dokaz da Tribunal treba ukinuti. Kome on više danas služi i dokle će on da postoji?”, poručio je Dačić.

Pozicija Srbije u vezi sa Rusijom se nije promjenila

Dačić je poručio da se pozicija Srbije prema Rusiji po pitanju uvođenja sankcija nije promjenila, baš kao ni pozicija prema Evropskoj uniji koja je, kako je istakao, strateški cilj Srbije.

“Nadam se da Srbija neće doći u situaciju da sebi postavi pitanje ili Brisel ili Moskva”, rekao je on i naglasio da Srbija kao kandidat za EU ima obavezu da do kraja pregovaračkog procesa uskladi vanjsku politiku, kao i bezbjednosnu sa politikom EU i da ona to radi.

“Naš stepen usaglašavanja je takav da mi jedino nismo usaglašeni kada je reč o sankcijama protiv Ruske Federacije“, rekao je Dačić na konferenciji za štampu.

Podsjetivši da pregovori o poglavlju 31 koje se odnosi na vanjsku politiku, nisu još ni počeli, Dačić je istakao da je “sada previše rano da bilo ko postavlja Srbiji takva pitanja”.

Primjer Mađarske

“Nezavisno od toga, ovde se ne postavlja pitanje da li će Srbija trpeti ili podleći nekim pritiscima. Ovde je reč o tome da Srbija svima kaže da ima interes i tradicionalno prijateljstvo, ali da ne može da izvrši ekonomsko samoubistvo svoje zemlje, a da pri tome nema nikakvu pomoć ni od koga. I zašto bi mi to radili?”.

On je naveo primjer Mađarske koja trpi svakodnevne gubitke zbog sankcija Moskvi ali je istakao da oni mogu da se obrate Evropskoj komisiji.

“Mi nemamo kome da se obratimo. Mi ne želimo da idemo u bilo kakve eksperimente, želimo dobre odnose sa svima”, rekao je on.

Srbija će, kako je istakao, kao predsjedavajući Organizacije za evropsku bezbjednosti saradnju(OESB) učiniti sve da bude “kredibilan partner i u Moskvi i Kijevu i Briselu i Vašingtonu i bilo kom centru političke moći”.

“Naša pozicija oko Rusije se nije promenila isto kao ni pozicija oko Evropske unije”, zaključio je Dačić.

Odgovarajući na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, šef srpske diplomatije je rekao da će on biti nastavljen na najvišem nivou, uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogherini odmah po formiranju vlade u Prištini.

On smatra da ideja Mogherini je da to bude na dosadašnjem nivou, to jeste,da na čelu pregovoračkih timova budu dva premijera.

“Srbija želi da se vodi taj dijalog i želi implementaciju Briselskog sporazuma, odnosno što brže stvaranje Zajednice srpskih opština”, istakao je on.

Nema revizije Dejtonskog sporazuma

Povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Dačić je naglasio da nema revizije tog sporazuma bez saglasnosti svih koji su učestvovali u njegovom postizanju.

“Mi želimo sve najbolje Bosni i Hercegovini, želimo stabilnost, evropski put BiH i dobre veze Srbije sa Republikom Srpskom, odnosno srpskim narodom koji živi u celoj BiH”, rekao je on.

Srbija, kako je naveo, podržava pokušaj da se otkoči evropski put BiH, da se razgovara o budućnosti, da to bude rezultat zajedničkog dogovora sva tri naroda, oba entiteta.

Dejtonski sporazum je omogućio mir, podsjetio je on i dodao da je nedostatak političke volje prepreka budućnosti BiH, a ne slabosti ustava.

“Nema revizije Dejtonskog sporazuma bez saglasnosti onih koji su ga potpisali, odnosno sva tri naroda u BiH i mi ćemo imati konstruktivnu ulogu kao Srbija jer najviše nam je stalo do mira u BiH”, rekao je Dačić.

Izvor: Agencije