Dačić i Bevanda o ekonomskim odnosima

Dačić: Vlada u Beogradu zagovara saradnju među zemljama u regionu u procesuiranju počinilaca ratnih zločina

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavili su u ponedjeljak u Beogradu, nakon susreta, da su opredeljeni za razvoj odnosa na bazi dobrosusjedstva i da su zainteresovani za to da bilateralni odnosi budu na visokom nivou.

“Treba izaći iz začaranog kruga devedesetih, okrenuti se dobrosusedstvu, tražiti ono što nas spaja, a ne samo ono što nas razdvaja”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Bevandom u Palati Srbija.

Bevanda je posjetu Beogradu ocijenio kao “izuzetno značajnu i uspješnu” i dodao da su svi koji obavljaju odgovorne funkcije u regionu dovoljno obrazovani i sposobni da sami komuniciraju, i kako je rekao, da “nam ne treba niko da posreduje i da nas spaja”, javlja B92, prenosi Fena. 

Dačić i Bevanda su se saglasili da su ekonomski odnosi dvije zemlje prioritet, a Dačić je istakao da je BiH najznačajniji vanjskotrgovinski partner Srbije kada se radi o izvozu.

Oni su razgovarali i o saradnji u procesu eurointegracija, pitanju povratka izbeglih i interno raseljenih lica, granici, i najavili potpisivanje ugovora o izručenju što bi, kako su istakli, doprinjelo efikasnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tokom boravka u Beogradu Bevanda će se sastati i s predsjednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda doputovao je u ponedjeljak u Beograd gdje mu je priređen svečani doček uz vojne počasti.

Dočeku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH prisutsvovao je i potpredsjednik Vlade Srbije, ministar unutrašnje i vanjske trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Dačić je u nedjelju izjavio da Srbija neće predstavljati prijetnju za Bosnu i Hercegovinu, ističući da će budućnost te zemlje zavisiti isključivo od naroda koji u njoj žive, kao i da bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta Bosne i Hercegovine niko nema pravo mijenjati Dejtonski sporazum.

O Dejtonskom sporazumu

“S naše strane neće pretiti nikakva opasnost po teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, a, takođe, smatramo da niko nema pravo da menja Dejtonski sporazum na način koji bi ugrožavao opstanak Republike Srpske (RS), odnosno bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta”, rekao je Dačić u intervjuu za bosanskohercegovačku državnu televiziju BHT1.

Na pitanje da prokomentara izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina za 15-ak godina vjerovatno više neće ni postojati, Dačić je odgovorio da se ne želi “baviti projekcijama” o budućnosti Bosne i Hercegovine, izražavajući uvjerenje da je u interesu bosanskih Srba da se sve odvija u miru i kroz dijalog.

“O budućnosti Bosne i Hercegovine će se odlučivati demokratskim sredstvima, kako je to predviđeno i u svim drugim normalnim državama”, kazao je on.

Dačić je rekao da Vlada u Beogradu zagovara saradnju među zemljama u regionu u procesuiranju počinilaca ratnih zločina i da je Srbija, “ukoliko postoji spremnost i drugih država, spremna da potpiše sve odgovarajuće dokumente koji bi proistekli iz takvih inicijativa”.

Zajedničko vođenje predmeta

Dačić je, također, potvrdio da će se u Srbiji nastaviti borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, a da će se pritom koristiti i svi sporazumi o policijskoj saradnji potpisani s drugim državama.

“Spremni smo čak i da predmete vodimo zajedno i tu ne postoji nikakva sumnja”, kazao je Dačić, ističući da je saradnja policija država u regiji bolja nego što je to politička.

“To je i dobro, jer kada bi postojale granice u borbi protiv kriminala, postojala bi i mogućnost da neka od država bude oaza za skrivanje različitih ljudi koji pokušavaju da izbegnu kaznu”, rekao je Dačić.

Izvor: Agencije