Dačić i Erdogan se sastali u Istanbulu

Dačić i Erdogan u Istanbulu: Sastanak je održan iza zatvorenih vrata (Anadolija)

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan sastao se u petak u Istanbulu s premijerom i ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, javio je reporter agencije Anadolija.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata.

Dačić je poslije sastanka s Erdoganom izjavio da Turska Srbiju smatra ključnom zemljom u regiji, a “da su muslimani i Bošnjaci koji žive u Srbiji most koji doprinosi saradnji dviju zemalja i ostvarivanju zajedničkih interesa čitave regije.”

“Turska smatra Srbiju ključnim igračem i ključnom zemljom u regionu i shodno tome smatra da naša saradnja mora da bude što bliža, naravno, uz uzajamno poštovanje naših legitimnih interesa”, kazao je Dačić, prenosi Tanjug.

On je istakao da je interes Srbije da se ta saradnja razvija, a da je interes Turske da i saradnja kao i cjelokupan utjecaj te zemlje na Balkanu bude u cilju stabilizacije regije.

“Muslimani i Bošnjaci koji žive u našoj zemlji i čitavom regionu treba da budu most koji bi doprineo zajedničkim aktivnostima i zajedničkim interesima čitavog regiona”, naglasio je premijer Srbije.

Samit ministara

On je naveo da je dogovoreno da se intenzivira politička aktivnost kroz održavanje redovnih godišnjih sastanaka dviju vlada, ali i da sadašnji nivo ekonomske razmjene vrijedan 400 miliona dolara godišnje u narednim godinama treba podići na više od milijardu dolara.

Dačić je učestvovao na Samitu ministara unutrašnjih poslova zemalja članica Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), koji je okupio šefove policija Srbije, Hrvatske, Albanije, Turske, Rusije, Azerbejdžana, kao i zvaničnike drugih zemalja.

Među učesnicima samita bili su ministri unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić, Albanije Flamur Noka, Turske Idris Naim Sahin Azerbejdžana Ramil Usubov i Rusije Vladimir Kolokoltsev.

Srbijanski premijer Dačić tokom dana je održao bilateralni sastanak s turskim ministrom unutrašnjih poslova Sahinom, a u četvrtak se u Ankari susreo s predsjednikom Turske Abdullahom Gulom.

Izvor: Agencije