Dačić ide u BiH nakon formiranja vlasti

Dačić istakao da je želja Srbije unaprijediti odnose s BiH (Al Jazeera)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić najavio je posjetu Bosni i Hercegovini kada se formira vlast na državnom nivou, nakon što je odgodio dolazak u Sarajevo planiran za mart, javljaju agencije. 

“BiH ću posetiti kao predsedavajući OEBS-om, ali sam morao da odložim tu posetu dok ne dođe do napretka u formiranju centralne vlasti jer logično je očekivati da će se to desiti u skorije vreme. Takođe, želja nam je da i tu unapredimo odnose“, naveo je Dačić. 

Ocijenio je da je njegova zvanična posjeta Hrvatskoj došla u povoljnom momentu, nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, javlja Anadolija.

Rekao je da je imao sastanke sa svim najvišim državnim predstavnicima u Hrvatskoj, čime su vratili odnose Srbije i Hrvatske na ponovni početak jednog procesa koji je počeo prije nekoliko godina, a to je da probaju sva pitanja podijeliti u tri kategorije.

‘Tanka granica između ljubavi i mržnje’

“Prva jesu otvorena pitanja iz prošlosti i tu spada sve ono o čemu smo već više puta razgovarali, pitanja nestalih lica, povratka izbeglica, stanarskog prava, neisplaćenih penzija, pitanje naše granice na Dunavu i dogovorili smo se da se oko toga ponovo uspostave komisije koje su formirane pre dve godine, ali koje su bile žrtve naših unutrašnjih političkih prilika.“

Dodao je kako je ovo bila dobra prilika da se vrate na već postignut dogovor te da će za ta sporna pitanja koordinaciju voditi državni sekretari u ministarstvima vanjskih poslova i da već postoje komisije za ta pitanja.

U drugu grupu spadaju pitanja, kako je rekao Dačić, bilateralnih odnosa, naročito u domenu ekonomije, gdje su odnosi dobri, ali mogli bi biti još bolji, a u treću – budućnost, evropske integracije i zajednički projekti, naročito u oblasti infrastrukture i energetike.

“Postoji želja za unapređenjem, odnosno za davanjem poticaja da ne gledamo naše odnose u domenu iracionalnih, kao što su ljubav i mržnja. Jer, tanka je granica između ljubavi i mržnje. Mi treba da gradimo naše odnose na zajedničkom interesu koji imamo. Za regionalnu stabilnost važni su odnosi između Hrvata i Srba“, istakao je Dačić.

Izvor: Agencije