Dačić: Makedoniji smetaju obavještajci iz Srbije, a ne iz drugih država

Živaljević je potvrdio da je bio u Sobranju kako bi se uvjerio ima li u incidentu osoba iz Srbije - 'navijača ili ekstremista' (AP)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su, osim predstavnika srbijanske Bezbjednosno informativne agencije, u Makedoniji bili “i pripadnici drugih velikih, prekookeanskih službi”.

Ukazao je i kako “nije primetio da je Makedonija zvala njihove ambasadore da pita šta su oni tamo radili”.

Prije nekoliko dana, Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije prenijelo je veleposlanici Srbije u Skoplju Dušanki Divjak – Tomić “nezadovoljstvo i zabrinutost zbog neovlaštenog prisustva srbijanskog diplomate [Gorana Živaljevića] u Sobranju tokom nasilnih događaja 27. travnja i zatražilo detaljno objašnjenje razloga i okolnosti”, te je pozvala na razgovor.

“On je obavljao svoj deo posla. Ne može da vam smeta na osnovu novinskih napisa srpski predstavnik, a na osnovu drugih da vam ne smetaju američki, nemački, francuski,” rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Potvrdio je i kako je veleposlanica Divjak – Tomić imala “veoma korektan” razgovor u Ministarstvu vanjskih poslova Makedonije, te da “nije bilo pominjanja nekih mera koje bi bile preduzete”.

U Sobranju bio ‘po službenoj dužnosti’

Goran Živaljević, pripadnik BIA-e i savjetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju, bio je 27. travnja u Sobranju kada je u skupštinsku dvoranu upala skupina maskiranih ljudi nezadovoljna time što je parlamentarna većina izabrala Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta.

On je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je u Sobranju bio po službenoj dužnosti, kako bi se uvjerio sudjeluju li u incidentu osobe iz Srbije, “navijači ili ekstremisti”.

Živaljević je u makedonski parlament ušao sa skupinom prosvjednika oko 20 sati, zadržao se 20-ak minuta i bio je snimljen u plenarnoj dvorani gdje su tada bili zastupnici VMRO-DPMNE i dio prosvjednika.

U incidentu je ozlijeđeno 109 ljudi, među kojima i vođa Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev te zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela.

Izvor: Agencije