Dačić: Migranti će biti preusmjereni na Hrvatsku

Dačić smatra kako Srbija neće morati graditi kampove za azilante (Getty Images)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je kako ne vjeruje da će ova zemlja donijeti odluku da u nekom trenutku, poput Mađarske, izgradi zid na granici sa Makedonijom kako bi spriječila ulazak izbjeglica i migranata u Srbiju.

On je u intervjuu za list Danas rekao da će priliv izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka koji prolaze kroz Srbiju biti preusmjeren na Hrvatsku i Bugarsku.

Prema njegovim riječima, ukoliko i tu bude problema, s obzirom na to da ni Bugarska ni Hrvatska još nisu članice Šengen zone, posljedično se očekuje smanjenje broja izbjeglica i u Srbiji.

Upitan na koji način će se Srbija ophoditi i kakve mjere preduzeti ukoliko zbog zida na mađarskoj granici dođe do dužeg zadržavanja izbjeglica i migranata koji preko Srbije pokušavaju da stignu u države Evropske unije, Dačić je rekao da do dužeg zadržavanja neće doći.

Srbija neće morati graditi kampove

“Ići će preko Hrvatske i Bugarske”, ponovio je šef diplomatije Srbije.

Dačić je naveo da migranti znaju kuda mogu ići i proći da bi stigli do željenog odredišta.

“To posledično znači da Srbija neće morati da gradi kampove za azilante, jer se ne očekuje povećanje njihovog broja kada konačno bude zatvorena granica sa Mađarskom.”

Upitan šta će se dogoditi ako i Hrvatska u nekom trenutku donese odluku da izgradi zid na granici sa Srbijom, Dačić je odgovorio da se u tom slučaju očekuje da migranti ne dolaze u Srbiju, odnosno da je zaobiđu na svom putu ka državama članicama EU.

Izvor: Agencije