Dačić: Mnoga pitanja bez konsenzusa

Dačić je rekao da za vrijeme predsjedavanja Srbije nije riješeno mnogo problema (Tanjug)

U Beogradu je kasno sinoć završena 22. ministarska konferencija OSCE-a, na kojem su glavne teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promjene, kao i rusko-turski spor poslije obaranja ruskog aviona.

Predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u završnom govoru da su tokom sastanka ulagani napori da se postigne konsenzus o brojnim pitanjima, ali da u pojedinim to nije bilo moguće.

“I pored toga, verujem da je sastanak održan u konstruktivnoj i iskrenoj atmosferi, kao i da će ta atmosfera doprineti da se tokom narednog predsedavanja reše otvorena pitanja i prevaziđu razlike“, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da za vrijeme predsjedavanja Srbije nije riješeno mnogo problema, da se možda moglo donijeti više odluka, ali da mu se čini da je duh članica pozitivan i da je organizacija na dobrom putu.

“Da nismo usvojili nijednu odluku večeras, bio bih spreman da proglasim da više ne postoji organizacija, jer nema svrhu ukoliko nema volje za kompromisom. Da je diskusija trajala još pola sata, bio bih u iskušenju da bacim suzavac”, rekao je Dačić.

Okončano predsjedavanje Srbije

“Neki od vas su imali sumnje kako će Srbija da obavlja ovaj posao. Posebno mi prija što je Srbija sa raznih strana pohvaljena za način na koji je predsjedavala OEBS-om”, rekao je dačić, dodavši da su ministri vanjskih poslova imali niz bilateralnih sastanaka i da se nada da je njihov boravak u Beogradu bio produktivan.

Među prijedlozima izjava koje nisu usvojene nalazi se, naprimjer, ona u vezi sa slobodom okupljanja, izjašnjavanja i medija.

Ambasadorica Crne Gore pri OSCE-u Slavica Milačić je izrazila žaljenje što kompromis o ovom pitanju nije postignut i izrazila nadu da će se raditi na povećanju sigurnosti novinara.

Ministarskom konferencijom je okončano jednogodišnje predsjedavanje Srbije OSCE-om.

Tokom dvodnevnog skupa Beograd je bio diplomatska prijestolnica Evrope i svijeta, ugostivši 1.700 delegata i 44 šefa diplomatije.

Glavne teme koje su okupirale učesnike bile su prijetnje terorizmom, sigurnost, migrantska kriza, konflikt u Ukrajini, ali i drugim dijelovima Evrope, kao i novonastalo zaoštravanje odnosa poslije obaranja ruskog aviona iznad granice Turske i Sirije.

Skup je bio prilika za održavanje više bilateralnih susreta, a najveću pažnju domaćih, ali i svjetskih medija, privukao je sastanak šefova diplomatije Rusije i SAD-a, ali i bilaterala ruskog ministra Sergeja Lavrova sa kolegom iz Turske Mevlutom Cavusogluom, što je bio prvi susret predstavnika dvije države nakon incidenta.

Izvor: Agencije