Dačić: Neka se onima koji su priznali Kosovo dogodi isto

'Katalonija se ne ugleda na bivšu Jugoslaviju, već na Kosovo', poručio je Dačić (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Kosovo i Kataloniju veže činjenica da je “reč od jednostranom otcepljenju bez dijaloga sa državom od koje se otcepljuju”.

Dačić je, gostujući na Radioteleviziji Srbije, rekao i da se “Katalonija ne ugleda na bivšu Jugoslaviju, već na Kosovo”.

“Oni se ugledaju na Kosovo jer imaju jednostrane akte, ali i neke republike bivše Jugoslavije su vodile takvu politiku. Kratak je put od podrške jedinstvu zemlje do brzog priznanja novonastale realnosti kao što je bila Slovenija, Hrvatska, da ne pričam o Kosovu”, kaže Dačić.

“Više ne zavisite od međunarodnog prava nego od spleta međunarodnih okolnosti. Srbija ne priznaje bilo kakve jednostrane akte i podržavamo jedinstvo Španije”, dodao je.

‘Kosovo je neželjeno dete’

Prema njegovim riječima, “sada mnogi razmišljaju da li su bili ispravni akti kada je reč o Kosovu”.

“Čini mi se da su shvatili da će se problem obiti i njima o glavu. Ne likujem zbog toga, ali opet, voleo bih da se zemljama koje su priznale Kosovo desi isto, pa da mi odlučujemo da li je reč o međunarodnom pravu”, rekao je Dačić.

Smatra i da je Kosovo “odavno postalo neželjeno dete”.

“To u suštini ne znaju kako više da opravdaju. Dok Britanci govore da smo mi genocidni narod, ja treba da vodim računa kako ću da govorim o njima da se ne uvrede. Neka me [Aleksandar] Vučić smeni, ali ću govoriti kako naš narod gleda na to”, ističe Dačić.

Izvor: Agencije