Dačić: Nema budućnosti ako je prošlost jedina budućnost

Ivica Dačić: Prošlost ne možemo izbrisati, ali ako je prošlost jedina budućnost, onda nećemo ni imati budućnost (Getty Images)

Stabilnost je osnova svakog napretka i bez nje, pa makar i u jednom dijelu regije, čitava regija neće biti privlačna za investicije, izjavio je u ponedjeljak ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je, na 16. Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu rekao da će se ljudi s ovog područja u tom slučaju, umjesto o povezivanju i investicijama, baviti temama iz prošlosti, prenosi Tanjug.

“Prošlost ne možemo da izbrišemo, ali ako je prošlost jedina budućnost, onda nećemo ni imati budućnost”, kazao je Dačić.

Evropske vrijednosti

Istakao je da je zato važno da postoji politička volja u svim državama u regiji da probaju naći zajednički imenitelj, pa makar bio i najmanji, i da više razgovaraju o onome o čemu su saglasne, a da otvorena pitanja rješavaju otvorenim dijalogom.

Ekonomski rast i makroekonomska stabilnost, uz puno poštovanje principa održivog razvoja, jedan je od ključnih, ako ne i najznačajniji prioritet Vlade Srbije, kazao je.

“U tom smislu, otvoreni smo za sve oblike saradnje koji bi unapredili ekonomiju regiona”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, sve mjere Vlade Srbije vodit će ka smanjenju budžetskog deficita, povećanju izvoz i smanjenju javnog duga zemlje.

“Srbija nastoji da se pokaže kao pouzdan partner i faktor mira i saradnje u regionu”, kazao je Dačić.

Na putu ka Evropskoj uniji, dodao je, Srbija ostaje dosljedna evropskim vrijednostima i unapređenju saradnje, naročito u regiji zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

On je dodao da su aktuelna ekonomska i politička situacija značajan izazov za razvoj i stabilnost većine zemalja, pa i Srbije, koja mora uložiti dodatne napore na osiguravanju adekvatnog poslovnog okruženja za rast i prosperitet.

“Vojni sukobi, prirodne nepogode, migrantska kriza, terorizam… samo su neki od faktora koje moramo da uzmemo u obzir kada razgovaramo o budućim strategijama koje, pored ideja, moraju da imaju i konkretna rešenja na globalnom i lokalnom nivou”, rekao je Dačić i poručio da je Srbija spremna sarađivati sa svima na postizanju tih ciljeva.

Trasirati put u EU

Veliki broj domaćih i međunarodnih ekonomskih stručnjaka, privrednika, diplomata i članova Vlade Srbije će na 16. Ekonomskom samitu Srbije pokušati dati odgovor na pitanje kako pokrenuti privredu i trasirati put u EU.

Na dvodnevnom samitu govorit će se i o globalnom pomjeranju centara moći i njegovom utjecaju na regiju, jačanju regionalne saradnje, kao jednog od ključnih faktora napretka cijele regije, o tome kakva je privreda potrebna Srbiji u svijetu koji je u stalnim promjenama.

Teme diskusije bit će i zdravstvo, rad i državna uprava, pitanja energetske sigurnosti i efikasnosti, razvoja poljoprivrede i agroindustrije, ali i potencijal preduzetništva u Srbiji.

Izvor: Agencije