Dačić: Nemamo para da kupimo ruske sisteme S-300 i S-400

Saradnja s Rusijom odvija se u sklopu politike vojne neutralnosti, tvrdi Ivica Dačić (EPA)

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da država koju predstavlja ima dobru vojnu suradnju s Rusijom, ali i da bez novaca ne može očekivati raketne sisteme S-300 ili S-400.

“Ako nemamo para da platimo, ne možemo ni da očekujemo da od Moskve dobijemo te raketne sisteme”, rekao je on agenciji Sputnjik.

Dačić navodi da se dobri odnosi s Rusijom “ne odnose samo na vojno-tehničku saradnju, u smislu naoružanja i opreme, nego i na saradnju ministarstava odbrane i vojski”.

“Tim povodom su potpisani i sporazumi između Rusije i Srbije u oblasti saradnje odbrane, ali i vojno-tehničke saradnje. Paralelno sa tim, odvija se i naša saradnja sa drugim državama, i to veoma transparentno. Ona se odvija u sklopu naše politike vojne neutralnosti, i to su čisti odnosi, nema tu nikakve tajne niti tajnovitosti”, dodao je.

Novac je najvažniji

Na pitanje koju isporuku bi Srbija mogla u skorije vrijeme očekivati sa popisa potrebnog naoružanja koji je predala ruskoj strani, Dačić odgovara da će se “specijalna komisija za vojno-tehničku saradnju Srbije i Rusije sastati u aprilu u Beogradu i analizirati sve činjenice”.

“Prvo treba videti šta je od svega toga realno nabaviti. Taj spisak svih potreba koje mi imamo ne znači da će on biti u potpunosti ispunjen, jer mnogo toga zavisi od finansijske konstrukcije”, rekao je.

Kad je u pitanju nabavka ruskih raketa, ponovio je kako Srbija “ne može očekivati tako nešto ako nema para da to plati”.

“Verovatno danas imate u svetu države koje bi vam isporučile razne vrste naoružanja i tehnike, ali za to je neophodno videti da li postoje finansijska sredstva. I još je pitanje da li postoji potreba za tako nečim. Ali, to nije stvar nas kao političara, to je stvar te Komisije za vojno-tehničku saradnju, koja treba da vidi šta je od svega toga neophodno”, rekao je Dačić.

“To, pre svega, govorim zbog toga što je naša vojska dugi niz godina trpela sve posledice događaja na nivou bivše Jugoslavije – nije bilo sredstava, niti je bilo moguće obnavljati i zanavljati te vojne potencijale, i upravo zbog toga treba videti sad šta nam sve nedostaje”, zaključio je Dačić.

Izvor: Agencije