Dačić o 5. oktobru: To je prevara finansirana iz inostranstva

Dačić: 'Ja sam na svom mestu u svojoj partiji, a oni su izdali sve, i narod i svoje partije, promenili su sve što su mogli da promene' (Tanjug)

Ministar vanjskih poslova Srbije i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da je “5. oktobar prevara” finansirana iz inozemstva i upitao gdje su sada oni koji su taj 5. oktobar izveli, a gdje je on. 

Gostujući na RTV-u, on se osvrnuo na 5. oktobar 2000. i rekao da ne čestita nikome, ali da bi vjerovatno trebao biti lično zahvalan na tome što se to desilo jer vjerovatno nikad ne bi postao predsjednik SPS-a niti bi se ta partija promijenila.

Tog dana, nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije (DOS), s vlasti je otišao dotadašnji predsjednik SR Jugoslavije i haški optuženik Slobodan Milošević.

“Ali moram da kažem: 5. oktobar je jedna velika prevara. Ne govorim o običnom narodu već o načinu na koji je pripremljen, finansiran iz inostranstva – govorim o tome da Koštunica nije pobedio i govorim o onima koji su izveli 5. oktobar”, rekao je lider SPS-a.

Upitao je: “Gde su oni sada, a gde sam ja?” i poručio:

“Ja sam na svom mestu u svojoj partiji, a oni su izdali sve, i narod i svoje partije, promenili su sve što su mogli da promene.”

‘Hoklica Kosovu u UN-u’

Dačić je odbacio navode da je unutrašnji dijalog priprema da Kosovo dobije stolicu u UN-u ili za priznavanje nezavisnosti Kosova.

“Ako neko misli da je to priprema za stolicu u UN-u ili za priznavanje Kosova, taj nema nikakvog saznanja o namerama, niti ima političkog iskustva ili je zlonameran”, rekao je on.

Riječ je o tome, dodaje šef diplomatije Srbije, da Beograd definiše šta bi bio “naš predlog za trajno rešenje”.

Na pitanje je li za njega tema “stolica” za Kosovo u UN-u Dačić je rekao: “Kakva stolica? Može hoklica. To ne dolazi u obzir.”

Upitan je li moguće da Kosovo dobije mjesto u UN-u, a da Srbija ne prizna nezavisnost Kosova, odgovorio je da je to nemoguće bez saglasnosti Srbije.

Odlazak Miloševića

Protest koji je održan u centru Beograda bio je najmasovniji od početka 1990-ih. Između ostalog, u glavni grad Srbije tog dana, 5. oktobra, došli su organizovano i masovno građani iz unutrašnjosti koji su podržavali tadašnji DOS.

Iako je policija nastojala nekako zaustaviti ili omesti kolone koje su se uputile ka Beogradu, sve su blokade na kraju bile probijene.

Masovni upad demonstranata u zdanje tadašnje Savezne skupštine, u više talasa, uslijedio je tog 5. oktobra negdje nakon 15 sati, kad je zauzeta i obližnja policijska stanica u Ulici majke Jevrosime, u kojoj je bilo smješteno odjeljenje MUP-a za općinu Stari grad. Paralelno je, u više naleta, došlo do napada na obližnju zgradu RTS-a, gdje je zapaljeno prizemlje, a požar se proširio i na sprat.

Milošević se konačno obratio javnosti tokom sljedećeg dana, kad je saopćio da je pretrpio izborni poraz, čemu je prethodio njegov razgovor s Koštunicom. Koštunica je 7. oktobra 2000. položio zakletvu pred zastupnicima Savezne skupštine, koji su zasjedali u Sava centru.

Prema tada saopćenim zvaničnim podacima, Koštunica je na septembarskim izborima 2000. godine dobio 2.470.304, odnosno 50,24% glasova, a Milošević 1.826.799 ili 37,15%.

Izvor: Al Jazeera i agencije