Dačić o srpskim opštinama na Kosovu

Slijedeća runda pregovora premijera Srbije i Kosova zakazana je za 4. mart.

Brisel, Srbija, Kosovo, Paralelne institucije, Ivica Dačić, Hashim Thaci, Pregovori, Catherine Ashton,
Dačić naglašava da institucije neće biti ugašene dok se ne dogovori adekvatna zamjena [AFP]

Premijer Srbije Ivica Dačić izložio je u srijedu, nakon dvodnevne pete runde briselskog dijaloga s predsjednikom kosovske Vlade Hashimom Thacijem, više detalja o prijedlogu o zajednici srpskih opština kojim bi se riješio problem paralelizma institucija na sjeveru Kosova.

Thaci: U okviru zakonodavstva Kosova

Premijer Hashim Thaci ocijenio je dvodnevne razgovore s premijerom Srbije Ivicom Dačićem kao konsturktivne i naglasio da su obje strane opredijeljene za nalaženje prihvatljivih rješenja za normalizaciju situacije na sjeveru Kosova, uz napomenu da ta rješenja moraju biti u okviru kosovskog zakonodavstva.

"Svi su svjesni da paralelne strukture Srbije na sjeveru Kosova treba rasformirati što je brže moguće i to će se dogoditi. Bezbjednosne strukture će biti rasformirane, dok će se pronaći neko drugo rješenje za ustanove obrazovanja, zdravstva i javnih službi", rekao je on novinarima nakon sastanka s Dačićem u Briselu.

To podrazumijeva, kako je kazao, da se rješenja moraju tražiti u okviru kosovskog zakonodavstva i dodao da je tokom ove godine potrebno organizirati izbore u četiri opštine na sjeveru Kosova.

"Kako god neki iz međunarodne zajednice zvali te institucije, očigledno je da su one jedne i jedine na tom delu Kosova", rekao je on novinarima nakon četverosatnog razgovora s Thacijem u kabinetu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Naglasio je da postojeće institucije neće biti rasformirane dok ne bude dogovoreno šta će ih zamijeniti, a to su, kako je obrazložio, nove institucije pod okriljem zajednice srpskih opština.

Značajne naležnosti

Prema prijedlogu koji je Dačić iznio, u tu zajednicu bi trebale ući sve opštine u kojima Srbi imaju većinu, a ne samo one sa sjevera Kosova.

"Takva zajednica bi trebalo da ima značajne nadležnosti, da praktično omogući srpsku samoupravu i igra značajnu ulogu u političkom životu Kosova", rekao je premijer Srbije, dodajući da bi time bilo omogućeno rješenje svih problema kojima su kosovski Srbi izloženi.

Dačić je najavio da će o detaljima strukture i nadležnosti devet srpskih opština na Kosovu tek biti razgovora na nivou radnih grupa, a i prilikom slijedeće runde dijaloga s Thacijem, koja je zakazana za 4. mart.

"Biće reči o tome kako će se birati predstavnici tih opština, da li direktno ili indirektno", kazao je premijer, uz napomenu da je rok za postizanje dogovora kratak, jer je napredak u dijalogu ključni uslov da bi Srbija dobila datum početka pregovora s EU-om u junu.

"Nema novih uslova, ali postavlja se pitanje šta ćemo sa starim, koji su dovoljno teški da prave velike probleme?", upitao je.

On je izrazio zadovoljstvo što se ideja o zajednici opština našla na pregovaračkom stolu i što je niko ne osporava, mada zahtijeva da se na njoj još mnogo radi, jer obuhvata mnoge druge teme.

"Kada govorite o paralelizmu institucija, vi onda govorite i o konstituisanju opština, o pravosuđu, o bezbednosm strukturama, o kojima oni stalno govore, a mi kažemo da ih nemamo, o školstvu, zdravstvu i finansijama", ukazao je Dačić.

Nastaviti aktivnosti

On je naglasio da između Beograda i Prištine još postoje značajne razlike u vezi s time kako bi zajednica srpskih opština trebala izgledati.

"Prihvatili su da se o tome razgovara, ali se ne slažu s našim predlogom o nadležnostima i svemu ostalom", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da je ova runda dijaloga, i pored neslaganja, protekla u konstruktivnoj atmosferi i da bi na dogovoru o zajednici srpskih opština trebalo i dalje razgovarati, iako zadire u pitanje statusa Kosova, jer bi se na taj način došlo do sveobuhvatnog rješenja.

"Aktivnosti se nastavljaju, ali svakako nećemo uraditi ništa protiv svog naroda na Kosovu", podvukao je Dačić i naglasio da je njegova politička linija u dijalogu Rezolucije Narodne skupštine Srbije i Platforme.

"Ja nemam pravo da idem ispod toga'', rekao je Dačić i najavio da će o ovoj temi ovih dana biti vođeni intenzivni razgovori i u državnom vrhu Srbije.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.