Dačić o ustašama, Glavaš o četnicima

Glavaš apelirao na institucije Hrvatske da odlučno reagiraju na ponašanje Srbije (Marko Prpi? / Pixsell)

Saborski zastupnik koji je bio osuđen zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima, Branimir Glavaš je istakao da bi hrvatska vlast trebala odlučnije reagirati na, kako je rekao, “bezobrazluk istočnih susjeda”, dok je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić na to odgovorio da njegove izjave predstavljaju “vrhunac političkog ludila u Hrvatskoj”.

U izjavi dostavljenoj medijima, Dačić je naveo da je Glavaš čovjek koji “veliča nacističku ustašku NDH, Pavelića i Stepinca, čovjek koji veliča ustaškog teroristu Barešića, optužuje Srbiju za neofašizam i naziva bezobrazlukom to što se Srbija protivi rehabilitaciji fašizma i ustaštva“.

“Poništavanje presude Glavašu je jasna poruka da je moguće nekažnjeno ubijanje i zlostavljanje Srba. Srbija se sa tim nikada neće pomiriti. Ratnim zločincima je u celom svetu mesto u zatvoru, jedino u Hrvatskoj su oni ispred novinarskih kamera i mikrofona“, naveo je Dačić.

‘Velikosrpska diplomatska nota’

Glavaš je u četvrtak u Osijeku prvi put nakon sedam godina održao konferenciju za novinare na kojoj je odgovorio na, kako je rekao, “velikosrpske diplomatske note”, miješanje u unutrašnju politiku Hrvatske i nastavak pritiska na hrvatsko pravosuđe.

Rekao je kako se na to odlučio iz dva razloga.

„Osobno, zbog poplave prosvjednih nota koje posljednjih dana stižu iz Srbije i zbog toga što kao saborski zastupnik smatram da bi hrvatske vlasti trebale rezolutnije reagirati na bezobrazluk istočnih susjeda“, istakao je Glavaš.

Smatra kako njihove optužbe zvuče još grotesknije, podsjeti li se na biografiju današnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića, aktuelnog predsjednika te zemlje Tomislava Nikolića i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.

„Dakle, Srbija je i danas, kad svim silama pokušava ući među obitelj europskih naroda, uz Šešelja, taoc dokazanih četničkih ideologa Vučića i Nikolića. Na čelu Srbije nisu normalni političari demokratskih proeuropskih uvjerenja i svjetonazora, već istine radi to treba javno reći, okorjeli srpski neofašisti i pročetnički nacionalisti koje Hrvatska treba procesuirati zbog zlodjela koja su radili tijekom Domovinskog rata za vrijeme velikosrpske agresije na području Republike Hrvatske“, rekao je Glavaš.

Smatra da su “sva trojica aktivni sudionici velikosrpske i četničke agresije na Hrvatsku od 1991. do 1995. te zbog toga trebaju odgovarati pred hrvatskim sudovima”.

Glavaš je u svom obraćanju napomenuo kako su građani Srbije dali povjerenje sadašnjoj vlasti u toj zemlji na izborima i da nije na njemu da se miješa u njihovu unutrašnju politiku.

Mišljenja je da, ako građani Srbije žele u 21. vijeku “živjeti i graditi četničku državu“, da je to njihovo pravo.

„Što se tiče njihovih prosvjeda zbog ukidanja moje presude od strane Vrhovnog suda, odnosno vraćanja mog predmeta na ponovno suđenje, smatram krajnjom, najblaže rečeno, drskošću komentirati presude pravosudnih tijela drugih država. Obzirom da će mi biti omogućeno ponovljeno suđenje, pozivam Srbiju da pošalju svog promatrača neka prati suđenje pa neće srpska diplomacija lupetati kao sada kad crpe informacije od kojekakvih Teršelički, Sarnavki, Pusića i sličnih plaćenika stranih obavještajnih službi“, izjavio je Glavaš.

Ističe da je zgrožen protestima Srbije zbog poništenja presude za ratni zločin u slučaju nadbiskupa Alojzija Stepinca.

Glavaš je apelirao na institucije Hrvatske da odlučno reagiraju na takvo ponašanje.

“Srbija je na putu postati članicom EU i ne smatram da ih mi trebamo sprječavati u ostvarivanju toga cilja. No, Hrvatska ne smije dopustiti da na tom putu Srbija ne da odgovore na pitanja koja su otvorena 25 godina od utvrđivanja odgovornosti za preko 1.600 poginulih prilikom velikosrpske agresije samo na grad Osijek i okolicu, konačnog otkrivanja istine o nestalima čija je sudbina i dalje nepoznata, o masovnim grobnicama o kojima se i dalje šuti i brojna druga pitanja prebolna za građane Hrvatske“, rekao je Glavaš.

Dodao je, što se njega tiče, da kao hrvatski general smatra komplimentom što se posljednjih dana našao na udaru državnog vrha Srbije te što je izložen oštroj kritici “četničke vlasti Beogradskog pašaluka“.

Napomenuo je kako se posebno počašćenim osjeća što je “uz mučenika, blaženika i kardinala Alojzija Stepinca te hrvatskog viteza Miru Barešića bio i sam imenom i prezimenom predmetom izljeva srbijanskog bijesa izraženih u seriji diplomatskih protestnih nota“.

Vučićeve aktivnosti na području Hrvatske

Rekao je kako za razliku od premijera Srbije Vučića i predsjednika Nikolića “koji su vatrom i mačem napadali njegov narod i domovinu, on nikada nije nogom kročio u Srbiju ratovati, niti je ratovao u Petrovaradinu, Beogradu, Kragujevcu ili Nišu, nego na istoku Hrvatske braneći svoju domovinu, grad i dom, na što je ponosan“.

“Današnji srbijanski premijer Vučić prijetio je javno sa Skupštinske govornice u Beogradskoj Skupštini da za svakog ubijenog Srbina treba ubiti sto Muslimana, a ujedno odgovaram protupitanjem: Zamislite samo da smo mi u Hrvatskoj primjenjivali metodu tog “kulturnog i civiliziranog” četnika? Pa danas u Hrvatskoj ne bi bilo niti jednog Srbina”, rekao je Glavaš.

Dodao je kako mu je poznato da je za vrijeme mandata Vlade Zorana Milanovića, Aleksandar Vučić lično putem svojih veza u hrvatskim obavještajnim službama provjeravao obavlja li DORH istrage vezano uz njegove zločinačke aktivnosti na području Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata.

Glavaš je, kao građanin Hrvatske, zatražio od DORH-a da se očituje istražuje li tehničkog premijera Srbije Aleksandra Vučića zbog mogućeg počinjena kaznenog djela ratnog zločina na području Hrvatske i BiH u vremenu od 1991. do kraja devedesetih godina ili ne.

Također je javno pitao dokle je DORH stigao u obradi i procesuiranju kaznene prijave podnesene 19. februara ove godine protiv Tomislava Nikolića zbog ratnog zločina za kojeg se sumnja da ga je počinio u selu Antin.

Branimir Glavaš na kraju konferencije za novinare čestitao JE 21. godišnjicu “Oluje”.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je prethodno odluku hrvatskog pravosuđa kojom je ukinuta presuda Glavašu kao sasvim neshvatljivu.

Vučić je naveo i da bi želio da Evropsku uniju pita kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu.

Glavašu je Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo prvostepenu presudu u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”.

Vrhovni sud Hrvatske je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine počinjene nad osječkim Srbima početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Izvor: Agencije