Dačić: Odnosi na Balkanu su pogoršani

Dačić: Zemlje Zapadnog Balkana imaju različite interese i poglede na prošlost (EPA)

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je u srijedu da će sljedeće godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine biti otvorene i političke teme i da je Srbija spremna na razgovor o trajnom rješenju za Kosovo.

“Ovi razgovori doprinose vidljivom napretku odnosa Beograda i Prištine, a sledeće godine otvorićemo i neke političke teme”, najavio je Dačić na forumu “Napredak Balkana”, u organizaciji Prijatelja Evrope.

Premijer Srbije je, otvarajući skup u Briselu, ukazao na to da su odnosi u regiji pogoršani, posebno između Srbije i Hrvatske, zbog odluka Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Gotovinu i Markača i bivšeg komandanta OVK-a Ramusha Haradinaja. 

Graditi bolje odnose

“Odluka Tribunala ne doprinosi opstajanju principa da svi zločinci treba da budu kažnjeni”, rekao je Dačić i podsjetio da su Srbi u Haškom sudu osuđeni ukupno na više godina zatvora nego Nijemci tokom procesa u Nirnbergu.

Srbija spremna za razgovor o trajnom rješenju za Kosovo.

“Kako da imamo pomirenje ako nismo spremni da osudimo zločince”, upitao je premijer Srbije.

Dačić je rekao da uprkos tome treba graditi bolje odnose.

“Nemojmo da pravimo sami sebi led i da gradimo svoj identitet na ponižavanju drugih identiteta”, upozorio je Dačić.

“Zemlje Zapadnog Balkana imaju različite interese i poglede na prošlost, možda i na sadašnjost, ali mi treba da nađemo ono što je zajedničko svima”, ukazao je predsjednik Vlade Srbije.

On je rekao da je uplitanje velikih sila, također, doprinijelo nesporazumima na Balkanu.

“Koja velika sila ima najviše uticaja na Balkanu”, zapitao se Dačić i odgovorio: “Izgleda nijedna, nego svaka pomalo, jer sve velike sile imaju ‘svoje” narode na Balkanu.”

“Mi svi radimo za druge, umesto da radimo za sebe”, rekao je on.

Ministarska konferencija

Forum o napretku Balkana svake godine organizuje nevladina organizacija Prijatelji Evrope.

“Zemlje Zapadnog Balkana imaju različite interese i poglede na prošlost, možda i na sadašnjost, ali mi treba da nađemo ono što je zajedničko svima”, kazao je predsjednik Vlade Srbije.

Pored premijera Srbije, učestvuju i komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule, direktor Direktorata EU-a za Zapadni Balkan Stefano Sanino, poslanici EP-a Tanja Fajon, Doris Pack i drugi.

Kako je najavljeno iz kabineta premijera Srbije, Dačić će tokom dana učestvovati i na Ministarskoj konferenciji “Globalna alijansa protiv seksualnog zlostavljanja djece preko interneta”.

Premijer Srbije će se tokom posjete Briselu sastati sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom.

Izvor: Agencije