Dačić osudio napade na Dubrovnik

Šef diplomatije Srbije učestvovao u Dubrovniku na regionalnom skupu Croatia forum (Al Jazeera)

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u subotu je u Dubrovniku osudio bombardiranje tog hrvatskog grada devedesetih godina, a šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić njegovu izjavu ocijenila je primjerom “dramatične promjene” u odnosima među državama jugoistočne Evrope.

Dačić je prvi srbijanski zvaničnik koji je jasno osudio napade bivše Jugoslovenske narodne armije te srbijanskih i crnogorskih paravojnih snaga na grad pod zaštitom UNESCO-a i najpoznatije hrvatsko turističko odredište.

“Nadam se da smo sinoć malo više pridonijeli zbližavanju naših naroda i to ovdje u Dubrovniku koji je bio meta bombardiranja i uništavanja, što Srbija, naravno, osuđuje”, rekao je Dačić na regionalnom skupu koji se tradicionalno održava u Dubrovniku.

Pohvale Vesne Pusić

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da je Dačićeva izjava dokaz promjene odnosa među državama koje su nedavno ratovale, navodi agencija Hina.

“To je svakako za pohvalu, da se čovjek sjeti da to kaže, ali nije ništa od čega se zemlja zatrese. Ovo je jedan element koji pokazuje u kojoj mjeri su se odnosi u regiji dramatično promijenili”, rekla je Pusić.

Šef diplomatije Srbije učestvovao je u Dubrovniku na regionalnom skupu Croatia forum koji se tradicionalno održava u tom hrvatskom gradu.

Izvor: Agencije