Oglasi

Dačić: Plenković se treba pokloniti žrtvama u Jasenovcu

Ministar vanjskih poslova Srbije najavio je da će hrvatskom premijeru poslati knjigu s imenima i prezimenima djece ubijene u tom logoru.
Andrej Plenković, Premijer, Hrvatska, IzraelDačić kaže da bi Plenković u Jasenovcu trebao postupiti isto kao i u Jerusalemu EPA

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić reagirao je u utorak na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da iz Srbije dolaze bezobrazne izjave, rekavši da Plenković treba objasniti što je bezobrazno kada Srbija očekuje od Hrvatske da se distancira od ustaškog režima i zločina Nezavisne Države Hrvatske.

Dačić je u priopćenju naveo da se NDH prostirala od Zemuna, Novog Sada i Šapca, preko cijele Bosne i Hercegovine do Drine i da je ubijeno više od 30 posto Srba koji su na tom prostoru živjeli, prenosi Anadolija.

On je rekao da bi "bio red" da se Plenković pokloni žrtvama koncentracijskog logara Jasenovac u samom Jasenovcu.

Podsjetio je da je Plenković nedavno posjetio izraelski Yad Vashem u Jeruzalemu, gdje se poklonio žrtvama i upisao u Knjigu žalosti.

"Na tom mestu u Jad Vašemu stoji i ime koncentracionog logora Jasenovac. Bio bi red da se Plenković pokloni i senima pobijenih i u samom Jasenovcu. Razlika je u tome što ispred logora u Jasenovcu mora da prođe pored table sa ustaškim pozdravom 'Za dom spremni!'. A ne može se pokloniti i na jednom i na drugom mestu", navodi se u priopćenju.

Knjiga s imenima ubijene djece kao podsjetnik

Dačić je dodao da je u Jasenovcu ubijeno 19.432 djece, od čega 11.888 srpske djece, 5.469 romske, 1.911 židovske, kao i 132 hrvatska djeteta i 17 muslimana. 

"I ta deca valjda zaslužuju da se hrvatski premijer pokloni njihovim senima i kaže ili upiše: 'Nikada više'", navodi se u priopćenju. 

On je dodao da se nada kako nije bezobrazno od njega što će Plenkoviću "kao podsetnik" poslati knjigu sa spiskom imena i prezimena ubijene djece, "sa jedinom željom da se zločini više nikad ne ponove, bez obzira ko ih je počinio i u kom ratu". 

Dačić se osvrnuo i na zločine u NDH u kojima su Srbi protjerivani, ubijani i pokrštavani.

"Srbija očekuje da bilo ko iz hrvatske Vlade ikada spomene ove zločine kako se oni ne bi ponavljali‎. Borba protiv relativizacije i rehabilitacije zločina je moralna obaveza svih nas, svuda i na svakom mestu, uključujući oba svetska rata, kao i sukobe devedesetih prilikom raspada SFRJ", navodi se. 

Plenković: Nema žurbe za susret

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da u Hrvatskoj "neće proći" pojedine izjave iz Srbije te da postoje razni kanali komunikacije sa Srbijom, ali nema žurbe za "susret na najvišoj razini".

Novinare je zanimao stav Hrvatske o odnosima sa Srbijom pošto je potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier proteklog vikenda odbio planirani bilateralni sastanak sa srbijanskim kolegom Ivicom Dačićem jer je on Alojzija Stepinca nazvao ratnim zločincem.

"Prije svega vodit ćemo računa o hrvatskim nacionalnim interesima, o poštovanju između dviju država i nećemo dopustiti nikakve izjave koje su, rekao bih, čak bezobraznog karaktera i mislim da je kolega Stier ispravno komentirao. Za dijalog postoje različiti kanali, a dirati u neke teme na ovaj način za Hrvatsku neće proći", rekao je Plenković.

U izjavi novinarima hrvatski premijer je objasnio koji su to kanali.

"Imate ih koliko god želite - diplomatske komunikacije, političke komunikacije pa do susreta na najvišoj razini, kad za njih dođe vrijeme i kad to bude zrelo. Procijenit ćemo. Nema nikakve žurbe".

Novi verbalni sukobi visokih dužnosnika Srbije i Hrvatske počeli su u četvrtak zbog sporenja oko uloge koju je hrvatski kardinal Alojzije Stepinac imao u Drugom svjetskom ratu.

Stier: Nemoguća komunikacija sa Srbijom preko Dačića

Prepucavanja su rezultirala Dačićevim otkazivanjem sudjelovanja na neformalnom skupu ministara vanjskih poslova koji će biti održan u ožujku u Zagrebu.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier nakon trodnevne rasprave rekao je da dijalog sa Srbijom nije moguć preko aktualnog srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića, ali da se komunikacija odvija preko premijera dviju država.

Dačić je u četvrtak oštro kritizirao podizanje spomenika nadbiskupu Alojziju Stepincu u Osijeku uz ocjenu da to pokazuje da je u Hrvatskoj uobičajena "antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitacija fašističke ustaške NDH".

Dačić je optužio Hrvatsku za podizanje spomenika "ratnom zločincu". Usput je rekao da dolazi iz antifašističke obitelji, a Stier iz ustaške, prenosi Hina.

Stier je zatim oštro kritizirao Dačića zbog tih izjava i ocijenio da je Dačićev napad na Stepinca bio "napad u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika, kao što je bio progon Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je komunistička vlast tada razvijala".

Izvor: Agencije