Dačić pozvao ruske banke u Srbiju

Dačić: Vrata privrede Srbije širom su otvorena za ruski kapital (EPA)

Vrata privrede Srbije širom su otvorena za ruski kapital i veoma je važno da u Srbiji bude ruskih banaka, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić u Frankfurtu na ekonomskom forumu u organizaciji ruske Sberbanke.

Kako je saopćila Vlada Srbije, Dačić je naglasio da je Srbiji, ako želi izaći iz ekonomske krize, interes da razvija ekonomske odnose sa Ruskom Federacijom i da ima sporazum o strateškom partnerstvu.

Dačić je zainteresovanost Sberbanke ocijenio kao “veliku stvar” za Srbiju, poslije političkih dogovora koje su on i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić imali sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i premijerom Dmitryjem Medvedevim. 

Otvorena vrata

“To ne može da se realizuje bez prisustva ruskog finansijskog kapitala u zemlji i zato su vrata za Sberbanku i za VTB banku, koja je, takođe, jedna od najvećih ruskih banaka, širom otvorena, ne samo u Srbiji, nego u celom regionu”, rekao je Dačić.

Premijer Srbije je prisustvovao i potpisivanju Memoranduma o razumijevanju radi podsticanja međusobne saradnje i investicionih ulaganja između Ministarstva finansija i privrede Srbije i Sberbanke Rusija.

Kako je saopćila Vlada Srbije, premijer je naglasio da je Srbiji, ako želi da izađe iz ekonomske krize, interes da razvija ekonomske odnose sa Ruskom Federacijom i da ima sporazum o strateškom partnerstvu.

“Cilj nam je da Sberbanka uveća kapital koji će biti u Srbiji, kapital koji će, pre svega, biti plasiran za razvoj privrede”, rekao je Dačić.

On je naveo da bi bilo idealno kada bi kapital bio plasiran za finansiranje izvozno-uvoznih poslova koje Srbija ima sa Ruskom Federacijom i dodao da bi se jedino tako mogli razvijati srpsko-ruski ekonomski odnosi.

Veliki partner

Dačić je zainteresovanost Sberbanke ocijenio kao “veliku stvar” za Srbiju, poslije političkih dogovora koje su on i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić imali sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i premijerom Dmitrijem Medvedevim. 

Pozitivno je i to što je ovaj memorandum potpisan u Njemačkoj, ocijenio je Dačić, podsjećajući da je Njemačka jedan od najvećih ekonomskih partnera Srbije i izražavajući nadu da će ta zemlja biti i jedan od političkih partnera.

Izvor: Agencije