Dačić: Prijeteće poruke su česta pojava

Dačić (lijevo) s patrijarhom Irinejom: Za sada nema novih detalja u istrazi o 'Boriku' koji su za javnost (Srna)

Zamjenik predsjednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je da je Ministatstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije dobilo pismo o pripremi likvidacije visokih državnih funkcionera, navodeći da je to česta pojava i da se takve informacije detaljno provjeravaju.

Potvrdivši pisanja medija da je vrh MUP-a dobio pismo o tome da se priprema likvidacija visokih državnih funkcionera, on je rekao da policija o tome nije izdala zvanično saopćenje, jer su takva pisma česta pojava.

Proteklih nekoliko godina nije bilo organiziranih grupa koje su pokušale napraviti atentat na nekog državnog funkcionera.

“Saznanja koja dolaze različitim kanalima iz kriminalnih ili terorističkih krugova su svakodnevna pojava i policija zajedno sa bezbednosnim agencijama radi na tome i ovo pismo nije izuzetak i jedina poruka, pa zato i nije dato posebno saopštenje”, rekao je Dačić gostujući na TV B92.

Svaka takva ili slična informacija o prijetnjama i atentatima se detaljno provjerava, kazao je on i dodao da policija i bezbjednosne službe posvećuju maksimalnu pažnju svim informacijama i dojavama o mogućim atentatima, kako se ne bi ponovilo ono što je prethodilo ubistvu srbijanskog premijera Zorana Ðinđića 2003. godine.

Prijetnja ili šala

Dačić je rekao da proteklih nekoliko godina nije bilo organiziranih grupa koje su pokušale napraviti atentat na nekog državnog funkcionera, ali da je bilo različitih obavještajnih informacija da se može očekivati napad na neke od njih, prenosi Tanjug.


Oružje pronađeno u ‘Boriku’ [Srna]

“I danas sam dobio pismo gde kaže ‘Veoma je bitno da će Dačića ubiti pre isteka njegovog mandata’, ali pitanje je da li je to ozbiljna pretnja ili su u pitanju šale i ljudi koji to namerno rade da bi zadavali probleme policiji”, kazao je on.

Pojedini mediji su prije nekoliko dana objavili da je funkcioner MUP-a dobio SMS u kojem se upozorava na novi atentat na državni vrh Srbije – predsjednika Borisa Tadića, Dačića, patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja i direktora policije Srbije Milorada Veljovića.

Prema pisanju medija, utvrđeno je da je SMS poslao izvjesni Vuk Jovanović iz SAD-a, kao i da je Jovanovićev SMS primio šef Dačićevog kabineta Vanja Vukić.

Upozoravajući SMS stigao je samo nekoliko dana nakon što je u Sportskoj hali “Borik” u Banjoj Luci, dan uoči održavanja svečanosti povodom dvije decenije od formiranja Republike Srpske (RS), pronađena određena količina oružja i plastičnog eksploziva velike razorne moći.

U “Boriku” su se u tom trenutku nalazili državni vrh Srbije, čelnici RS-a i zvaničnici SPC-a.

Govoreći o istrazi o oružju nađenom u “Boriku”, Dačić je kazao da je za sada jedina činjenica oružje pronađeno u “Boriku” i policijska istraga će pokazati šta se krije iza toga.

“Za sada nema novih detalja u istrazi o ‘Boriku’ koji su za javnost”, dodao je Dačić.

Izvor: Agencije