Dačić: Šarićeve prijetnje nisu ništa novo

Dačić tvrdi da je sigurnost onih koji su se borili protiv kriminala podignuta na visok nivo (Reuters)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da policija u toj zemlji nije dobila informacije o novim prijetnjama odbjeglog narko bossa Darka Šarića pojedinim državnim funkcionerima, ali da su te “informacije aktuelne”.

Dačić je u Subotici novinarima kazao da informacije poput najnovije, prema kojoj je Šarić obezbjedio 10 miliona eura za ubistvo onih koje smatra krivcima za krah svoje narko mreže “nisu ništa novo”.

Takvih informacija ima stalno, objasnio je Dačić.

“Svi koji su se borili protiv kriminala biće zaštićeni. Nivo njihove bezbednosti podignut je jako visoko i to je zadatak policije i bezbednosnih službi”, poručio je Dačić.

Na listi i Tadić

Dačić je odgovarao na napise u listu Pres, koji je objavio vijest da je Šarić ponudio nagradu od 10 miliona eura za ubistvo šestoro najviših državnih funkcionera koje je optužio za krah svoje narko-imperije.

Prema pisanju tog lista, na spisku koji je, navodno, jedna zapadnoevropska obavještajna služba prošle sedmice dostavila Bezbjednosno-informativnoj agenciji Srbije (BIA), nalaze i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić, njegov šef kabineta i predsjednik Biroa za koordinaciju Savjeta za nacionalnu bezbjednost Miodrag Rakić, šef BIA-e Saša Vukadinović, tužilac za borbu protiv organiziranog kriminala Miljko Radisavljević i ministrica pravde Snežana Malović. 

Šest pripadnika kriminalne grupe odbjeglog Šarića u martu su se nagodili sa Tužilaštvom za organizovani kriminal Srbije i priznali učešće u švercu najmanje dvije tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu u oktobru 2009. godine u zamjenu za blaže zatvorske kazne, koje se kreću od dvije godine i devet mjeseci do 10 i po godina.

Darko Šarić, Goran Soković i još petorica optuženih su u bjekstvu, pa im se sudi u odsustvu.

Izvori: Al Jazeera i agencije