Dačić: Sedam-osam izmišljenih priznanja Kosova

Ivica Dačić, Srbija
Dačić vergla pjesmu koje smo se devedesetih naslušali (Screenshot / YouTube)

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je da se na popisu zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova “nalazi bar sedam-osam izmišljenih priznanja”, prenosi agencija Beta.

Prema Dačiću, “ako Srbija ozbiljno priđe problemu, taj broj može pasti ispod 100”.

“Srbija će proveriti sve informacije o tome da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić u intervjuu Večernjim novostima.

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli objavio je tokom vikenda na društvenim mrežama da je kosovsku nezavisnost priznao i Madagaskar.

Izvor: Facebook

“Proverićemo sve oko Madagaskara, ali borba traje. Suočavamo se s moćnim protivnicima i njihovim zaštitnicima. Zemljama se preti, protestuje se kod svih država koje su povukle priznanje, nude im se različite stvari”, kazao je Dačić.

Navodi i kako je razgovarao s ministrima vanjskih poslova nekoliko država koje nisu priznale Kosovo i dodao da je “njihova pozicija jasna”.

Doduše, razgovarao je i s onima koji su priznali nezavisnost Kosova. “Mislim da može doći do preispitivanja tih odluka, ali neću govoriti o kojim zemljama je reč kako ne bih pomagao Prištini”, dodao je.

‘Ako se uključi SAD, imamo svoje prijedloge’

Na pitanje o dijalogu koji se u Srbiji vodi o Kosovu, odgovorio je kako je “cilj takve inicijative da se iznesu svi stavovi šta bi moglo da predstavlja trajno rešenje”.

“Da bi se do toga došlo, druga strana treba da prihvati da razgovara. A Priština smatra da nema o čemu da se razgovara i da je, kako kažu, nezavisnost nepovratna. Pokazalo se da to nije tačno. Tajvan je svojevremeno priznalo više od 80 zemalja, a sada je taj broj veoma mali”, kazao je Dačić.

Komentirajući prijedlog kosovske strane da se u dijalog Beograda i Prištine uključi SAD, Dačić smatra da “menjanje formata dijaloga podrazumeva neku novu odluku i da bi u tom slučaju druge zemlje želele da se uključe, a i Srbija bi imala svoje predloge”.

Izvor: Agencije