Dačić i Lavrov: Zatvoriti Haški sud

Srbija je Rusiji potvrdila da ne planira učestvovati u akcijama NATO-a koje su usmjerene protiv te zemlje (EPA)

Prvi potprjedsednik Vlade Srbije i šef tamošnje diplomacije Srbije Ivica Dačić i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvali su na zatvaranje Haškog suda “što je prije moguće, jer nije pridonio procesu pomirenja”.

“Rusija smatra da je rad Haškog suda pristran i politički motiviran te poziva na njegovo zatvaranje što je prije moguće”, rekao je Lavrov nakon sastanka s Dačićem u Moskvi, prenose ruski mediji.

Dačić je dodao kako se “Haški tribunal pretvorio u antisrpski sud”, te potvrdio i da službeni Beograd poziva na njegovo skoro zatvaranje.

“Delimo mišljenje Rusije da Haški tribunal mora da se zatvori što pre. On nije doprineo procesu pomirenja. Nasuprot tome, svaka nova presuda raspiruje mržnju, a strane počinju da raspravljaju o tome ko je više, a ko manje kriv”, upozorio je Dačić.

Uputio je kritike na presudu Radovanu Karadžiću, koji je proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora, te se osvrnuo i na oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju, rekavši da je “Srbima teško poverovati da Tribunal može doneti i pozitivnu odluku”.

“To je antisrpski sud. Osuđuje bez dokaza”, zaključio je Dačić.

Lavrov: A šta je s Haradinajem?

Po Lavrovu, postoje mnogobrojni primjeri u kojima je Haški sud pokazao svoj pristrani karakter “prikrivanjem nesrpskih osumnjičenika za ratne zločine”, a kao jedan od primjera je naveo slučaj Ramusha Haradinaja.

Za njega Lavrov kaže da je “u internim dokumentima NATO-a, koji su svojevremeno distribuirani u Vijeću sigurnosti UN-a, označen kao ratni zločinac koji ‘uživa u ubijanju ljudi’, ali ga je Tribunal oslobodio”.

“I NATO je sramno odbio da Tribunalu podnese informacije koje je posjedovao. Vidimo istovjetne pristupe rješavanju drugih aspekata poslijeratne situacije na Balkanu”, rekao je Lavrov.

Podsjetio je i na izvještaje o primjerima trgovine ljudskim organima koju su, navodno, provodili kosovski Albanci.

“Među osobama koje su umiješane u tu zločinačku mrežu su i one koje se trenutno nalaze na visokim položajima u Prištini. Zapad je kategorično odbio prijedlog bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića da se formira međunarodni sud koji bi istraživao o takvim navodima. Uspostavljanje takvog mehanizma blokirano je u Vijeću sigurnosti UN-a”, zaključio je šef ruske diplomacije.

Dačić ne želi Srbiju u NATO-u

Srbija se ne planira pridružiti NATO-u, i to odražava stav većine građana te zemlje, izjavio je u petak prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. 

“Ne planiramo da se pridružimo NATO-u. Niko u Vladi nije inicirao članstvo Srbije u Alijansi. Naša saradnja i odnosi sa NATO-om ostaju na nivou partnerstva, u ime mira, i održavaju se na bazi pojedinačnog plana za one zemlje koje ne žele da postanu članice Alijanse”, rekao je on nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moksvi.

“Većina srpskih građana je protiv članstva naše zemlje u Alijansi”, naglasio je Dačić, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Govoreći o planovima Srbije da se pridruži Evropskoj uniji, šef diplomatije Srbije je istakao da Srbija želi postati članica EU-a i da je to u njihovom interesu.

“Mi smo zemlja koja se geografski i politički nalazi u tom delu Evrope. To, međutim, ni na koji način ne može da ugrozi naše dobre odnose sa Rusijom“, poručio je Dačić.

Srbija neće protiv Rusije

Na odnose s NATO-om osvrnuo se i Lavrov, rekavši da Rusija nije prekinula odnose s Alijansom i da ih želi obnoviti “na bazi jednakosti”.

Dodao je da Rusija ne želi sukob s NATO-om, ali da je vidjela kako Alijansa “provodi neke agresivne namjere pod sloganom borbe protiv prijetnje sa Istoka, koja u realnosti ne postoji, a zarad povećaja vojnih budžeta i vojne logistike”.

Šef ruske diplomatije je kazao da je Srbija Rusiji potvrdila da ne planira učestvovati u akcijama NATO-a koje su usmjerene protiv Rusije.

“Srbija, kao i mnoge druge zemlje koje nisu dio Alijanse, učestvuje u čitavom nizu akcija NATO-a, uključujući vježbe. Istovremeno, naši prijatelji iz Srbije su nam potvrdili da će o učešću u akcijama odlučivati na osnovu svojih procjena. Ne planiraju učešće u akcijama koje imaju antiruski karakter”, zaključio je Lavrov.

Izvor: Agencije