Dačić: Srbija neće priznati Kosovo zbog ulaska u EU

'Srbija čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i osnaže pozitivni procesi u regiji', kaže Dačić (EPA)

Punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja apsolutni vanjskopolitički prioritet Srbije, ali Srbija neće priznati nezavisnost Kosova zbog ulaska u EU, poručio je šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić u Buenos Airesu.

“Mi hoćemo dogovor, hoćemo pravedno i trajno rešenje, ali jednostrane akte da moramo da priznamo – to nikad, pa ni po cenu da ne uđemo u Evropsku uniju. Prijateljima koji nam pomažu u svemu tome u smislu političke podrške za te naše stavove mi dugujemo veliku zahvalnost i ja tu ubrajam i Argentinu, kao jedan od najznačajnijih partnera (Srbije)”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

“Republika Argentina jedan je od naših najznačajnijih partnera ne samo u Latinskoj Americi nego u svetu”, rekao je Dačić u Argentinskom vijeću za međunarodne odnose (CARI), gdje mu je uručena diploma počasnog člana CARI-ja i gdje se upisao u Knjigu zvaničnih gostiju.

Dačić je u govoru na temu “Vanjska politika Srbije i aktuelni izazovi” naglasio da Srbija želi jačati odnose sa svim državama Latinske Amerike koje su njeni tradicionalni partneri i s kojima ima čvrste historijske veze.

Mjesto u EU-u

Govoreći o vanjskoj politici Srbije i njenim prioritetima, Dačić je naglasio da je punopravno članstvo u EU-u apsolutni vanjskopolitički prioritet Srbije, te je poručio da je mjesto cijele regije u EU-u i da bez inkorporiranja Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun.

“Pristup EU-a po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši na osnovu individualnih zasluga je dobar i napredak u pregovaračkom procesu treba upravo da odgovara naporima i rezultatima koje postižemo u reformskom procesu. Međutim, u slučaju Srbije vezivanje napretka u pregovaračkom procesu za rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, čime je u naš evropski proces uveden i treći akter, predstavlja ozbiljno opterećenje za Srbiju”, naglasio je Dačić.

On je dodao da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rješenja za pitanje Kosova i podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu kojom je otvoren unutrašnji dijalog o Kosovu radi osiguravanja zajedničkog i trajnog održivog dogovora o tom pitanju.

Stabilnost u regiji

Kao jedan od najvažnijih prioriteta vanjske politike Srbije Dačić je naveo očuvanje stabilnosti u regiji i orijentaciju svih zemalja regije ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima “jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije”.

Ukazao je i na brojne probleme iz prošlosti kojima su opterećeni odnosi među zemljama zapadnog Balkana, te na sigurnosno-političko okruženje na globalnom i evropskom nivou, izazove s kojima se suočava EU i njihov utjecaj na eurointegracije regije.

Srbija, dodao je, čini sve što je u njenoj moći da se očuvaju i osnaže pozitivni procesi u regiji.

Ukazao je i da Srbija, osim integracije u EU, radi i na izgradnji dobrih bilateralnih odnosa s ključnim međunarodnim činiocima, navodeći kao primjer Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Kinu.

Izvor: Agencije