Dačić: Srbija neće šutjeti o rehabilitaciji fašizma

'Iako Evropa ćuti, Srbija to ne sme i neće', kaže Dačić (AP)

Ministar vanjskih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Ivica Dačić je kazao da Hrvatska ima pravo birati svoj put, ali da nema pravo, “niti će Srbija to oćutati, da rehabilituje i opravdava genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u fašističkoj ustaškoj NDH”.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je prethodno kako pitanje pozdrava “Za dom spremni” trebaju rješavati pravosudna tijela, nakon što su neki  učesnici na obilježavanju 21. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja“ u Kninu uzvikivali ustaški pozdrav i pjevali ustaške pjesme te zapalili zastavu Srbije.

“Iako Evropa ćuti, Srbija to ne sme i neće”, naveo je Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

‘Rehabilitacija fašizma’

„Ovih dana u Hrvatskoj se vodi rasprava o tome kako treba pravno urediti upotrebu ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’. Sa željom, naravno, da se dozvoli njegova upotreba. To je, u stvari, jasan pokazatelj stanja u Hrvatskoj, koja, kao članica EU, rehabilituje fašističku ustašku NDH. 

“Zamislite da se takva rasprava ili upotreba nacističkih simbola desi u Nemačkoj, gde se za korišćenje pozdrava ‘Sieg Heil’ ide u zatvor. Ili, da se u bilo kojoj zemlji koristi kukasti krst, sigurno bi to bila asocijacija na Hitlera, iako je to i jedan od simbola istočnjačkih religija”, dodao je Dačić.

Podsjetio je kako je engleska javnost optužila princa Harryja za nacizam, a ne za budizam ili hinduizam, kada je obukao košulju sa znakom kukastog krsta.

“Tako i u slučaju Hrvatske, jasno je da je pozdrav ‘Za dom spremni” vezan za ustaše, Anta Pavelića, koji ga je prvi upotrebio 1932. godine, i za nacističku ustašku NDH. Uostalom, i svoj prvi govor 10. aprila 1941. godine, prilikom proglašenja NDH, Slavko Kvaternik je završio tim pozdravom. List ‘Hrvatska straža’ od 7. juna 1942. godine piše da je pozdrav ‘Za dom spremni’ ‘niknuo iz Poglavnikove duše’,” kazao je Dačić.

Izvor: Agencije