Dačić: Srbija nikad bliže pregovorima

Premijer Srbije Ivica Dačić označio je 2013. kao godinu evropskih integracija u kojoj bi zemlja mogla da dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom.

Kako bi ispunila što više uslova u ovoj godini, usvojen je i Akcioni plan kojim je do detalja utvrđeno kada i šta treba da se uradi kako bi se dobila pozitivna ocjena iz Brisela, izvijestio je Marko Subotić.

“Srbija treba da pređe 231 korak u narednih 9 meseci kako bi se što više približila Evropskoj uniji. To je zacrtano u Akcionom planu evropskih integracija, čijom primenom bi Srbija trebalo da ispuni uslove kako bi sredinom godine dobila datum za početak pregovora”, kazao je Subotić.

Dačić je rekao: “Akcioni plan je utvrđen i usvojen, on će biti sproveden i mislim da Srbija nikada nije bila bliža datumu za početak pregovora”.

Godina integracija

Godina 2013. će, prema riječima premijera Dačića, biti godina evropskih integracija. Srbija će, tvrdi premijer, svojim radom, odnosno provođenjem unutrašnjih reformi i konstruktivnim pristupom u dijalogu sa Prištinom dokazati kako je spremna da počne pregovore sa EU.

“Smatramo da je za Srbiju ključno pitanje ili će dobiti datum u prvih šest meseci ili će na njega čekati duži niz godina i zato je za nas važno da nastavimo ovim putem i zato je kada govorimo o Kosovu se trudimo da sve ono što tražimo i mislimo da treba da bude nas stav Srbija kroz dijalog bio preduslov”, dodao je Dačić.

Za eventualni početak pregovora u ovoj godini najveći utjecaj imat će upravo Kosovo. Srbija će morati da riješi sve dogovore iz tehničkog dijaloga, ali predsjednik ove zemlje Tomislav Nikolić nije isključio i novo uslovljavanje. U Vladi se nadaju da se to ipak neće desiti.

Ministrica za eurointegracije Suzana Grubješić je kazala: “Novih uslova nema jer već drugi put evropski savet je pobrojao u zaključcima šta treba da se desi da bi Srbija dobila datum za otpočinjanje pregovora i ja očekujem da se svi pridržavaju makar tih zaključaka koji kažu da u toku prvog polugodišta Srbija može da dobije datum za otpočinjanje pregovora”.

Politička situacija

Ipak, Srbiji na ruku ne ide politička situacija u samoj Evropskoj uniji. Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da poslije prijema Hrvatske, neko vrijeme neće biti proširenja Unije, što u Srbiji tumače samo kao predizbornu poruku upućenu biračima u Njemačkoj. 

“Logično je da se samoj Nemačkoj smanjuje raspoloženje ne samo za proširenje nego za samu EU. Tako da mislim da je jako važno da ovde svi imamo na umu jer nam to pomaže da shvatimo da uložimo dodatne napore da se uozbiljimo još više”, ocijenio je direktor kancelarije za pridruživanje EU Milan Pajević.

Svoju ozbiljnost, kako to vide u Vladinoj kancelariji, Srbija pokazuje kroz Akcioni plan za pridruživanje koji ide do najsitnijih detalja, pa osim krupnih reformskih zadataka, predviđa, naprimjer, donošenje pravilnika o ispravnosti dječijih igračaka, dozvoljenom nivou buke, ali i da se završi registracija ovaca i koza u zemlji.

Pajević je dodao: “Ono što nam je falilo to je bio pristup hladne glave i golih činjenica. To je da se radilo o jednom dugotrajnom procesu da je to proces našeg usaglašavanja zakonodavstva i da je zaista potrebno jako puno strpljivog rada da se upodobljavamo sa EU, a što nas vodi boljem sigurnijem, bezbednijem životu što nam je svima cilj”.

Prvu procjenu koliko je Srbija napredovala, Evropska komisija dat će već u martu kada će vlasti u Beogradu znati da li su dobile pohvalu ili mora još više da se radi.

Izvor: Al Jazeera