Dačić tvrdi da je šef diplomatije Kosova ponižavao Srbiju

Ivica Dačić kaže da je Enver Hoxhaj bio nervozan, da je vrijeđao Srbiju i srpski narod, kao i njega lično (Arhiva)

Zbog navodnih uvreda kosovskog ministra vanjskih poslova Envera Hoxhaja, njegov kolega iz Srbije Ivica Dačić napustio je skup u Varšavi.

Dačić je novinarima kazao da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju i da mu “ne pada na pamet” da sluša “predavanja od onih koji su počinili zločine nad Srbima”.

Objasnio je da je u utorak imao tešku raspravu sa Hoxhajem i da je rekao kako Kosovo ne može biti predstavljeno kao druge države.

“Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisalo Kosovo, jest SSP za teritoriju, a ne za državu. Taj SSP ne ratifikuju države članice, već samo Evropski parlament. Tamo je Kosovo obeleženo zvezdicom i fusnotom”, kazao je Dačić, govoreći o učešću na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i Zapadnobalkanske šestorke.

Zvaničnici EU-a nisu reagirali

Šef diplomatije Srbije naveo je kako su priče da Kosovo ide u Evropsku uniju “fatamorgana za prištinsku javnost” i da evropski put Srbije nije isti kao i evropski put Kosova.

Dačić kaže da je Hoxhaj bio “nervozan”, da je vrijeđao Srbiju i srpski narod, kao i njega lično, rekavši da je Srbija kriva za sve ratove, genocid i etničko čišćenje, kao i da će morati priznati Kosovo.

“Pošto je svima bilo neprijatno, ja sam reagovao veoma oštro i rekao sam mu da zaista ne dozvoljavam da neki sa Kosova, koji će biti procesuirani pred Specijalnim sudom zbog zločina prema Srbima i zbog trgovine organima, dele lekcije Srbiji”, rekao je.

Objasnio je da je skup napustio zato što visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini i domaćin nisu reagirali na istupanje Hoxhaja.

“Ja sam se svima zahvalio i rekao sam: ‘Ako možete bez Srbije, samo radite’ i napustio skup. Ne pada nam na pamet da slušamo takve tirade od predstavnika Prištine”, kazao je Dačić.

Izvor: Agencije