Dačić: Učiniti sve za spas bezviznog režima

Zemlje koje zahtijevaju uvođenje viza su Njemačka, Francuska, Austrija, Luksemburg, Belgija i Holandija (AFP)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi ukidanje bezviznog režima Srbiji bilo kontraproduktivno, te da će Vlada učiniti sve da do toga ne dođe.

Dačić se oglasio nakon što je Evropska komisija (EK) primila pismo šestorice ministara unutrašnjih poslova članica Evropske unije koji traže pokretanje mehanizma za uvođenje viza za pojedine zemlje Zapadnog Balkana.

Michele Cercone, glasnogovornik komesarke EU-a za unutrašnje poslove je odbio navesti o kojim balkanskim zemljama se radi, ali regionalni mediji prenose da se pismo odnosi na Srbiju i Makedoniju.

Zabrinutost EK-a

EK je u ponedjeljak saopćila da  je veoma zabrinuta zbog talasa azilanata sa Zapadnog Balkana, te upozorila na posljedice ako se problem ne riješi.

“Mehanizam za uvođenje viza još nije uspostavljen, ali će o tome biti riječi na ministarskom vijeću 25. oktobra”, rekao je Cercone na konferenciji za novinare.

U Beogradu, Dačić je na konferenciji o trgovini ljudima kazao da će Vlada uložiti napore da ne dođe do ukidanja bezviznog režima Srbiji, jer je to, kako je ocijenio, jedina konkretna mjera koju su građani vidjeli od evropskih integracija.

On je podsjetio da suspenziju bezviznog režima traže Francuska i Holandija, zemlje koje suštinski nemaju problem sa azilantima iz Srbije, dok tako nešto nisu tražile Njemačka, Švedska, Belgija, Luksemburg i Švicarska, koje su najčešće destinacije azilanata iz Srbije.

U prilog tome da se broj azilanata suštinski smanjuje u odnosu na prethodni period i da nije riječ o stotinama hiljada ljudi, Dačić je naveo da je prošle godine u Njemačkoj azil tražilo 4.500 građana Srbije, u Belgiji za prvih devet mjeseci ove godine oko 450, u Luksemburgu oko 290, a da je jedino zabilježeno povećanje zahtjeva za Švicarsku.

“Ako su problem sredstva koja treba da se vrate tim ljudima, mi ćemo ih vratiti iz budžeta. Reč je o nekoliko miliona evra”, rekao je Dačić, te podvukao da je Srbija spremna da problem azilanata rješava u saradnji s Evropskom unijom.

U Skoplju, direktor Generalnog direktorata za proširenje EU-a Stefan Sanino izjavio je da je vizna liberalizacija jedna od najvećih prednosti koja je implementirana u regiji.

On je makedonskim zvaničnicima napomenuo da je cilj da sistem kojim je uspostavljen bezvizni režim ne bude zloupotrebljen.

Makedonska vicepremijerka za eurointegracije Teuta Arifi je rekla vlasti u toj zemlji ostaju angažirane u naporima da izađu na kraj sa onim pojedincima koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju.

‘Otvorena vrata’

Sanino je rekao kako vjeruje da neće doći do ukidanja bezviznog režima.

“Pažljivo pratimo primjenu vizne liberalizacije. Postoji posvećenost u Evropskoj uniji da vrata držimo otvorena i da sistem funkcionira. Ali, moramo biti sigurni da se taj sistem ne zloupotrebljava. Ako se sistem zloupotrijebi, rizik postoji. To je pitanje odgovornosti i svi bi trebalo da imamo svoj udio u tome”, rekao je on.

 

Cercone je objasnio da EK može, ukoliko ocijeni da je zahtjev ministara opravdan, predložiti Evropskom vijeću da po hitnom postupku suspendira “bijeli Schengen” za pojedine zemlje, koji onda to može usvojiti prostom većinom.

Cercone je za Tanjug rekao da se o toj eventualnoj odluci mora saglasiti i Evropski parlament (EP).

“Sada je na zemljama Zapadnog Balkana da preduzmu mjere kako se ovo ne bi dogodilo”, rekao je Cercone.

On je precizirao da te mjere uključuju koordinaciju sa zemljama pogođenim prilivom azilanata, informiranje građana o posljedicama zloupotrebe prava na azil, bolju graničnu kontrolu i rad s putničkim agencijama koje prevoze azilante.

Kako je dodao, u EK-u su “ekstremno zabrinuti” zbog naglog priliva azilanata.

On je upozorio da je bezvizni režim privilegija koja podrazumijeva veliku odgovornost, a da je na zemljama iz koje azilanti dolaze da preduzmu mjere da zaustave zloupotrebe.

Izvori: Al Jazeera i agencije