Dačić: Ugrožena regionalna stabilnost

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na međunarodnom strateškom forumu na Bledu da je ugrožena stabilnost u regiji.

“Ono što nas brine u Srbiji, to je da mislimo da značajno dolazi do ugroženosti mira i regionalne stabilnosti što mislimo da nije u interesu, ne samo građana, nego i čitavih naroda koji žive na Zapadnom Balkanu i njihovih država”.

Forumu prisustvuju predsjednici i ministri vanjskih poslova koji u okviru panela i bilateralnih susreta razgovaraju o aktuelnim sigurnosnim izazovima.

Razgovori na Bledu nude i platformu mogućih rješenja. Razgovara se i o globalnoj ekonomiji, terorizmu i energetici.

Predstavnici zemalja regije prvog dana Foruma govorili su o stabilnosti, sigurnosnim rizicima i mogućem ponavljanju izbjegličke krize.

Izbjeglička kriza

O važnosti EU-a kao faktora sigurnosti i stabilnosti Zapadnog Balkana razgovara se i danas.

“Teme službenih bilateralnih sastanaka su raznolike – od ekonomskih pitanja, pa do otvorenih pitanja među pojedinim zemljama”, javila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Dodala je da ono o čemu svi razgovaraju jeste izbjeglička kriza, posebno u kontekstu ukoliko dogovor EU-a s Turskom o usporavanju izbjegličke krize propadne i dođe do drugog izbjegličkog vala.

“Dogovora još nema, a razgovori su u tijeku, potvrdio je za Al Jazeeru i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić”, izvijestila je Drlja.

Izvor: Al Jazeera