Dačić uporedio Srbiju sa Irakom

Dačić navodi kako Haškom sudu 'očigledno nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi' (Tanjug)

Ministar vanjskih poslova i lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ocijenio je da je Haški tribunal presudom bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

U toj presudi navodi se, kako su prenijeli beogradski mediji, da nije bilo dovoljno dokaza da je bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio saglasan sa stvaranjem etnički čiste teritorije.

“Nema krivice Miloševića, SR Jugoslavije i Srbije, srušene su laži o genocidu i ratnim zločinima koje su bile osnov za kažnjavanje Srbije i srpskog naroda. Siguran sam da će kad tad doći vreme za priznanje, kao u slučaju Iraka, da je Srbija bila napadana na osnovu lažnih i pogrešnih optužbi. Svesno ili nesvesno, Haški sud je ovom presudom to već učinio”, saopćio je Dačić, prenosi agencija Beta.

Komentirajući pisanje pojedinih medija da je Milošević posthumno oslobođen optužbi za zločinačko udruživanje tokom rata u Bosni i Hercegovini, Dačić je ocijenio da je očigledno da Haškom sudu nije odgovaralo da se suđenje Miloševiću završi, jer bi vjerovatno bio oslobođen optužbi, kao što je to učinjeno u presudi Radovanu Karadžiću deset godina poslije njegove smrti.

“Isto tako, zapadnim političarima ne odgovara da se danas o tome mnogo govori i piše, i zato se pet meseci nakon presude Karadžiću o tome ćutalo. Srbija neće da ćuti”, dodao je Dačić.

Šutnja Zapada

Prema njegovim riječima, iako je Srbija od izricanja presude Haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću ukazivala da je u toj presudi Milošević oslobođen sumnji za etničko čišćenje i ratne zločine u Bosni i Hercegovini, o tome je na Zapadu vladao muk.

“Ovim je Haški sud priznao ne samo da Milošević nije bio kriv, već i da su optužbe protiv Srbije, SR Jugoslavije i njega bile pogrešne i lažne, a one su poslužile za oštre ekonomske sankcije. Zato sam nedavno govorio da će doći vreme kada će se, kao u slučaju Iraka, postaviti pitanje opravdanosti zapadne politike prema Srbiji, uključujući i bombardovanje”, kazao je ministar vanjskih poslova Srbije.

On je kazao i da dan danas ostaju sumnje u vezi sa Miloševićevom smrću, jer je Haški tribunal odbio Miloševićev zahtjev za operaciju srca u Rusiji, a zvanični izvještaj Haškog suda o smrti utvrdio je da je u Miloševićevoj krvi nađen lijek koji mu nije bio prepisan i koji je poništavao djelovanje drugih lijekova, što ga je, kako kaže, na kraju i ubilo.

“Haški sud je utvrdio da je o tome znao pre smrti Miloševića, ali ga nije obavestio. Do sada za to niko nije odgovarao”, naveo je Dačić.

Izvor: Agencije