Dačić: ‘Velika Albanija’ nije srpska izmišljotina

Ivica Dačić: Srbija ne prihvata tu ideju da je 'nekome sve dopušteno' (EPA)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio ja da Zapad vodi politiku duplih standarda za Srbe i Albance, što najbolje ilustrira odsustvo reagiranja na pojavu snimka karte “velike Albanije” na rezidenciji albanskog premijera Edija Rame u Tirani.

On je napomenuo da ga odsustvo reagiranja ne iznenađuje i da bi ono sigurno uslijedilo kada bi na zgradu Vlade u Beogradu bila okačena zastava “velike Srbije”, prenosi agencija Srna.

“Da je obrnuto, da je neko u Beogradu, na zgradi Vlade ili ‘Bokeljki’, napravio kartu ‘velike Srbije’, to bi bio problem o kom bi raspravljala i Evropska komisija, i Savet bezbednosti [Ujedinjenih nacija]”, rekao je Dačić za beogradsku Politiku od subote.

On je istakao da Srbija ne prihvata tu ideju da je “nekome sve dopušteno” te da je ovaj potez u neskladu s javno izraženom željom Tirane za normalizacijom odnosa.

Velika prijetnja stabilnosti

“Mi smo uputili demarš i smatramo da, bez obzira na te javne izjave, ono što se desilo na fudbalskoj utakmici [Srbija – Albanija] kada je pušten dron i ovo što se sada dogodilo potvrđuje da ideja o ‘velikoj Albaniji’ nije srpska izmišljotina”, kazao je Dačić.

On je dodao da te ideje realno postoje i da su velika prijetnja stabilnosti u cijelom regionu, te da su u neskladu s pozivom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Albaniju.

Dačić je podsjetio da je planirano da 23. januara u Rimu bude održan trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Italije, Albanije i Srbije, čiji je cilj da Italija pomogne u normalizaciji odnosa Beograda i Tirane.

Izvor: Agencije