Dačić: ‘Velika Albanija’ prijeti miru na Balkanu

Edi Rama: Unija Albanije i Kosova nije moja želja, već je moguća alternativa ukoliko se vrata EU-a zatvore (EPA)

Izjava albanskog premijera Edija Rame o ujedinjenju Albanije i Kosova još je jedna potvrda da je stvaranje „velike Albanije“ zajednička platforma svih Albanaca, što predstavlja najveću prijetnju za mir i stabilnost Balkana i Evrope, ocijenio je u utorak prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

“Pitam međunarodnu zajednicu – šta bi bilo da je [premijer Srbije Aleksandar] Vučić rekao da je moguće ujedinjenje Srbije i [bosanskohercegovačkog entiteta] Republike Srpske ako ne uđemo u Evropsku uniju? Siguran sam da bi se svi oglasili i optužili Srbiju da ugrožava mir”, naveo je Dačić.

“Pitam zato EU, SAD, Veliku Britaniju i ostale dokle će da ćute kada neko ugrožava Srbiju? Ili je ćutanje znak odobravanja”?, navodi se u pisanoj izjavi šefa srbijanske diplomatije.

Rama: Noćna mora ako Balkan poludi

Unija između Albanije i Kosova se ne može odbaciti ukoliko šanse za članstvo u EU za države zapadnog Balkana budu sve slabije, kazao je Rama u intervjuu za Politico, gdje je govorio i o krizi u susjednoj Makedoniji te izborima u njegovoj državi.

Istakao je kako Evropi prijeti “noćna mora” da Balkan “poludi” ukoliko se obustave procesi eurointegracija na ovom području, jer ova regija može postati “siva zona, u kojoj drugi faktori imaju više utjecaja od EU-a”.

Na pitanje da li odbacuje mogućnost unije s Kosovom, Rama je odgovorio negativno.

“Ne. Jedini način da Balkan ostane ovako miran i u stanju saradnje je održavanje otvorenim puta ka EU. Niko ne voli da se okrene sebi i traži manje saveze, svako voli biti dio veće unije. No, ukoliko nema nade, nema perspektive, nema prostora, naravno – dolazi do manjih saveza.”

Mnogi strahuju kako bi unija Kosova i Albanije izazvala nove nemire na Balkanu, koji je krajem prošlog stoljeća bio poprište nekoliko ratova.

Politico navodi kako bi naročito ranjive bile Bosna i Hercegovina i Makedonija u slučaju novih prekrajanja granica.

Generacije bez rata

Rama ističe kako unija s Kosovom “nije moja želja, već je to moguća alternativa ukoliko se vrata EU-a zatvore”.

“Postoji manjak razumijevanja i vizije, ne shvata se kako regija treba Evropu, ali i kako Evropa treba ovu regiju kako bi bila sigurna. Kako Unija može biti sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može sebi dozvoliti da u srcu ima sivu zonu gdje drugi akteri imaju veći utjecaj od nje same? Ovo je besmislica u smislu sigurnosti”, dodaje šef albanske Vlade.

“Danas u Evropi imate generaciju koja nije vidjela nijedan rat. Mi smo na Balkanu generacija koja je vidjela ratove i shvata situaciju.”

Izvor: Agencije