Dačić za jaču ekonomsku saradnju na Balkanu

Dačić se založio za jačanje regionalne saradnje u području transporta na zapadnom Balkanu (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Berlinski proces, u okviru kojeg se sastaju lideri zemalja zapadnog Balkana, predstavlja podstrek za unapređenje zajedničkih ekonomskih, političkih i sigurnosnih interesa u regiji.

Dodao je da u njemu vidi “bajpas” koji će pomoći da se savlada “zamor proširenja”, koji Evropska unija ponekad pokazuje.

“Postoje dobre namere Srbije kada je u pitanju dalje intenziviranje regionalne saradnje, kao i kada je u pitanju borba protiv onoga što narušava principe dobrog ekonomskog upravljanja, a tu pre svega mislim na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i nastavak započetog reformskog kursa koji će obezbediti održivi ekonomski rast”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, predstojeći samit u Trstu 12. jula treba donijeti napredak u jačanju regionalne saradnje u oblasti transporta na prostoru zapadnog Balkana i povezivanja s Evropskom unijom. Dodao je da će to biti urađeno kroz proces harmonizacije propisa i politika u tom području.

Jačanje ekonomskog povezivanja

Kaže da je interes Srbije da u Beogradu bude sjedište Sekretarijata Transportne zajednice, “imajući u vidu da više od 10 godina u tom gradu uspešno radi Transportna opservatorija za Jugoistočnu Evropu, koja treba da preraste u buduću transportnu zajednicu”.

Dačić očekuje da jačanje ekonomskog povezivanja i stvaranje regionalnog ekonomskog područja bude jedan od konkretnih rezultata samita u Trstu, navodeći da to kao interes vidi i Evropska komisija, koja to vidi kao važan korak, koji će doprinijeti i evropskoj integraciji regije.

Smatra i kako je evidentno da trgovinski potencijali u regiji nisu dovoljno iskorišteni, a ekonomije nisu dovoljno integrirane u globalno tržište.

Izvor: Agencije