Dačić: Zajednička budućnost Srbije i BiH

Nikolić na susretu kazao da je obaveza Srbije da se brine o napretku Republike Srpske, ali i da je otvorena za saradnju sa cijelom BiH (Tanjug)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, tokom svoje prve zvanične posjete Beogradu sastao se s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji je istakao da je “obaveza i pravo Srbije, kao garanta Dejtonskog sporazuma, da brine o napretku Republike Srpske, ali da je zainteresovana i potpuno otvorena za punu saradnju s celom Bosnom i Hercegovinom”. Crnadak se sastao i sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, a zajedno su ocijenili da je budućnost dviju zemalja zajednička u Evropskoj uniji te su najavili jačanje političkih i ekonomskih veza. 

“Naši bilateralni odnosi su dobri, moja želja je da budu najbolje mogući. Želimo da u trouglu BiH, Srbije i Hrvatske imamo sve bolje odnose i da to bude temelj dugoročnog razvoja ovog dijela Evrope”, rekao je Crnadak, istakavši da je tokom razgovora s Dačićem posebna pažnja posvećena razvoju ekonomskih odnosa dviju zemalja.

On je istakao da je danas reaktivirana inicijativa o zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, da je bilo riječi o otvorenim pitanjima između dviju zemalja i uzajamnoj podršci na putu ulaska u EU.

“Narodi Srbije i BiH svoju zajedničku perspektivu vide u EU, jer to donosi bolji život za sve ljude koji žive na ovim prostorima”, naglasio je Crnadak i prenio poruku iz Banje Luke, Sarajeva i Mostara da ljudi nakon 20 godina od rata očekuju da žive bolje.

Proširiti odnose i na Federaciju BiH

Ministar vanjskih poslova BiH je rekao da podržava namjere da se nastave posebne veze Srbije s Republikom Srpskom, isto kao što podržava namjere da ta saradnja bude proširena s Federacijom BiH.

Upitan u vezi članstva BiH u NATO-u rekao je da ne postoji saglasnost o tom pitanju, jer je stav Republike Srpske direktno vezan za poziciju Srbije, kao i da pitanje konačnog članstva treba odvojiti od saradnje BiH s Alijansom.

Komentarišući najavu Milorada Dodika o donešenju rezolucije o samostalnosti RS-a, Crnadak je rekao da nije vidio taj dokument i da generalno treba sačekati i vidjeti šta taj dokument sadrži.

Zamjenik premijera Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je rekao da Srbija prema BiH ima konstruktivnu politiku, naglasivši da je budućnost dviju zemalja zajednička.

“Za nas je od vitalnog značaja konstruktivna uloga srpskog naroda u BiH, ulaganja maksimalnih napora za očuvanje političke stabilnosti i za otvoreni dijalog o svim pitanjima o kojima treba razgovarati u narednom periodu. Ta politika ima podršku u Srbiji. BiH je naš partner. Naša budućnost je zajednička”, rekao je Dačić.

On je najavio i da će 28. i 29. ovog mjeseca u svojstvu predsjedavajućeg OSCE-a posjetiti Sarajevo i BiH.

Izvor: Agencije