Dačić: Zakasnila Nikolićeva platforma o Kosovu

Ivica Dačić smatra da je podjela Kosova najbolji pristup rješavanju problema (Tanjug)

Vicepremijer i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je zakasnila teza predsjednika Tomislava Nikolića da se autonomijom Kosova unutar Srbije može riješiti taj problem, jer Albanci to ne prihvataju, kao što Srbi ne prihvataju jednostrano proglašenu nezavisnost.

On smatra da se Srbija neće suočiti sa zahtjevom za priznanjem Kosova, jer ni sama Evropa, kako je naglasio, o tome nema jedinstven stav.

“U ovom trenutku niko u Briselu ne zna šta će tačno pisati u sporazumu, ali je tačno da se od nas traži da sa Prištinom potpišemo pravno obavezujući sporazum”, rekao je.

‘Praksa sjedenja u Beogradu’

Dačić i dalje smatra da je podjela Kosova najbolji, najpravedniji i jedini moguć pristup rješavanju tog problema, da Srbiji treba pripasti sjever, a Albancima teritorije južno od rijeke Ibar.

On je za beogradske Večernje novosti kazao da će se katastrofalno po srpske nacionalne interese završiti ukoliko se nastavi praksa da se sjedi u Beogradu i drže predavanja o tome kako niko ne smije diskutirati o Kosovu, dok cijeli svijet o tome raspravlja u situaciji kada je više od 100 zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

Na pitanje da li predlaže da Srbiji pripadne sjever, a Albancima teritorije južno od Ibra, Dačić je odgovorio da bi se o tome trebalo razgovarati, ali da smatra da je to jedini način za dogovor.

Prema njegovim riječima, Srbiji treba jaka međunarodna pozicija da bi rješavala kosovsko pitanje i ne treba se konfrontiranti ni s kim.

“Trenutno smo u situaciji da zavisimo od toga da li će Rusija ili Kina staviti veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija”, kazao je Dačić.

‘Bliska politika premijera’

On je, na pitanje da li je platforma tačka razdora između predsjednika Nikolića i Vlade Srbije, odgovorio da mu je bliska politika koju vodi premijer Aleksandar Vučić, ali da je sigurno da predsjednik Vlade ima kontakte s predsjednikom države, kao i da se njih dvojica konsultiraju u vezi međunarodnih tema.

Dačić je “priznao” da nije čitao platformu, ali je naglasio da je najvažnija svrha tog dokumenta, podsjetivši da je velika razlika između političkih deklaracija u Beogradu i potreba ljudi na terenu.

Šef diplomatije Srbije je naveo da ne zna da li su se strani ambasadori informirali o platformi iz medija, ili su je čitali, ali da shvata da je za njih najspornije to da li će u tekstu biti riječi o suštinskoj autonomiji Kosova unutar Srbije.

Izvor: Agencije