Dačić:Balkanski savjet nije nova Jugoslavija

Države Balkana ne moraju se međusobno voljeti, ali trebaju sarađivati, jer im je to u zajedničkom interesu, kazao je za Al Jazeeru premijer Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da bi države regije trebale pokušati napraviti balkanski savjet “koji ima ulogu da deluje da zajedno budemo jači”.

“Nije to nova Jugoslavija. Sigurno da nam je Bosna i Hercegovina bliža nego Litvanija, a Litvanac kada dođe u Srbiju, ima veća prava nego neko kad dođe iz Hrvatske. Mislim da to nije pravedno”, kazao je on.

Na pitanje reportera Al Jazeere Đorđa Kostića o mogućem sastanku s premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem, Dačić je kazao da misli da će do tog susreta doći u narednih nekoliko mjeseci.

Nastavak pregovora s Prištinom

On je rekao da bez obzira na to da li postoje historijske simpatije ili antipatije među državama Balkana, “mi smo narodi i države koji moraju da sarađuju, naročito vlade”.

“U tom smislu sam i ja imao inicijativu i ranije da se susretnemo na nivou vlada. Da izbegnemo grljenja, ljubljenja i zaklinjanja u istorijske veze, nego da jednostavno budemo praktični i da ostvarimo jednu komunikaciju koja će omogućiti da i pored toga što se međusobno ne slažemo, naši odnosi ne budu kao u vremenu ledenog doba.”

Upitan o odnosu Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, Dačić je rekao da je jasno kazao u Sarajevu da Srbija poštuje BiH kao državu.

Po Daytonskom sporazumu, Srbija ima specijalne veze sa bh. entitetom Republika Srpska, ali želi iste takve odnose s Federacijom BiH, istakao je Dačić.

On je kazao da dok god je sporazum na snazi, interes Srbije jeste da se specijalni odnosi Srbije i RS-a razvijaju, bez obzira na to ko su politički lideri tog bh. entiteta.

Govoreći o nastavku pregovora Beograda i Prištine, Dačić je kazao da “Srbija neće sigurno sama sebi pucati u glavu time što će reći mi ćemo prekinuti pregovore. To bi najviše nama išlo na štetu”.

On je rekao da Srbiji nije cilj da ta država ima svoje institucije na sjeveru Kosova, nego da postoje institucije koje će “biti prihvatljive i za Srbe na Kosovu i za prištinske organe”.

“Mi smatramo da je za nas prihvatljivo rešenje da se srpskom nardu na Kosovu i Metohiji da autonomija. U kojoj će to biti nadležnosti, u kom obliku, da li će se zvati autonomija, zajednica srpskih opština … to je jedan veoma korektan predlog”, rekao je premijer Srbije.

‘Nisam opčinjen EU-om’

Dačić je spomenuo kako se u javnosti opet pokreće pitanje šta će se desiti sa dijalogom Beograda i Prištine ako Ramush Haradinaj opet bude premijer Kosova.

“Ako bi bio premijer, ja ne bih imao kud”, kazao je Dačić. “Dijalog se ne vodi s onim s kim se slažete, nego s onim s kim imate probleme.”

Dačić je istakao da je dijalog s Prištinom jedini prioritet za budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

“Ja nisam opčinjen Evropskom unijom. Ja ne mislim da je to idealna tvorevina, ali ne vidim za Srbiju bolju mogućnost”, rekao je on.

Premijer Srbije je dodao kako mu mnogi govore “ma nemojte da ulazite, a oni su već unutra”.

“Ja svima kažem ‘dajte da mi uđemo u EU, pa ako ne valja, mi ćemo da izađemo”, rekao je Dačić.

Izvor: Al Jazeera