Dalić: Ja sam glavni autor ‘Lex Agrokora’

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u četvrtak pred saborskim Odborom za gospodarstvo da je ona glavni autor “Lex Agrokora”, prenose hrvatski mediji.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, istaknula je i da je ona glavni autor Zakona o izvanrednoj upravi, poznatijeg kao “Lex Agrokor”.

“Ja sam glavni autor zakona. Sve ove odredbe napisane su ili po mojim rjecima, prekontrolirane od mene ili po mom nalogu. Posjedujem jedinstveno iskustvo u privatnom i u javnom sektoru, znanje, akademske titule, koje su mene identificirale kao najprikladniju osobu koju hrvatska Vlada ima da bi se bavila ovim problemom”, rekla je Dalić.

I Dalić i izvanredni povjerenik za Agrokor naglasili su kako nisu u sukobu interesa i da su sve radili pošteno i u skladu sa zakonom. 

Dalić je rekla kako nema nikakve mistifikacije u vezi s nastankom tog zakona osim, kako je rekla, strašnih okolnosti njegova nastanka.

“Način i brzina kojom smo svi u Vladi reagirali bili su primjereni događajima i pokazali smo da se u Hrvatskoj možemo suprotstaviti ovakvim problemima. Rezultatima koje je ovaj zakon polučio možemo biti zadovoljni”, rekla je Dalić.

Ustvrdila je također da fond Knighthead nije sudjelovao u njegovoj pripremi te da se nije srela ni razgovarala s njihovim predstavnicima.

“Ako me pitate za političku odgovornost, smatram se odgovornom što svi zaposlenici Agrokora primaju plaću, sve kompanije posluju i što se postupak izvanredne uprave nalazi pred nagodbom. To je bio moj posao i dužnost, a ne prekrižiti ruke i čekati”, rekla je Dalić.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak je na saborskom Odboru za gospodarstvo istaknuo kako je spreman snositi posljedice i preuzeti krivnju ako saborski zastupnici i Vlada procijene da je kompromitirao postupak izvanredne uprave.

“Ako vi saborski zastupnici i Vlada procijenite da sam kompromitirao postupak, spreman sam snositi posljedice i preuzeti krivnju”, istaknuo je Ramljak na kraju svog iscrpnog izvješća o dosadašnjem tijeku izvanredne uprave.

Ramljak: ‘Nisam imao vremena za detalje’

Ramljak je u obraćanju opisao tešku situaciju u kojoj je našao Agrokor kad je 10. travnja 2017. ušao u koncern na temelju odluke Trgovačkog suda.

Među ostalim, osvrnuo se i na Texo menadžment, tvrtku u kojoj je radio prije Agrokora, a angažirana je kao savjetnik izvanredne uprave.

“Kad sam prihvatio posao izvanrednog povjerenika, nisam imao vremena detaljno se upoznavati sa situacijom jer sam morao u kratkom vremenu osigurati novac”, rekao je te pojasnio da se morao osloniti na ljude koje poznaje, kojima vjeruje i s kojima je blisko surađivao te da nikad nije imao namjeru kriti njihova imena.

U tom smislu kazao je da je već 12. travnja prošle godine objavio tko je u njegovom savjetničkom i konzultantskom timu.

“Taj moj potez netko može procijeniti nemoralnim i koruptivnim”, kazao je, izrazivši žaljenje zbog toga, te naveo da je spreman podnijeti svaku žrtvu, prenosi Hina.

Ramljak je podsjetio i da ga je 10. travnja na prijedlog Vlade Trgovački sud u Zagrebu imenovao izvanrednim povjerenikom za Agrokor te da je preuzeo upravljanje Agrokorom.

“U prvom tjednu rada izvanredne uprave ustanovio sam zastoje ili potpune prekide u proizvodnji više proizvodnih tvrtki te izrazito otežanu opskrbu maloprodaje, koja je ostala bez pojedinih proizvoda u potpunosti. Poljoprivredne kompanije bile su suočene s nestašicom stočne hrane, a u trenutku kada je priprema za sezonu već trebala biti u punom jeku Agrokor nije imao likvidnost dostatnu niti za isplatu svih plaća na vrijeme. Plaće su isplaćivane, ali s kašnjenjima, koja su započela još u prosincu 2016. godine”, naveo je Ramljak opisujući tešku situaciju u kojoj je tada bio Agrokor. 

Na računima ‘doslovno šest kuna’

Kazao je i da je u trenutku kad je bio imenovan zatekao potpuno prazne račune, da je stanje na njima bilo “doslovno šest kuna” (82 eurocenta), a da je trebalo isplatiti plaće radnicima, za što je bilo potrebno 200 milijuna kuna (27,1 milijun eura), kao i da je imao samo tri radna dana da osigura novac od banaka.

Do kraja dana u srijedu, 12. travnja, sa četirima bankama dogovoren je kredit od 80 milijuna eura, naveo je.

Ramljak je rekao i kako je već krajem travnja (27. travnja) vjerovnicima morao priopćiti da se ne mogu pouzdati u službena financijska izvješća kompanije pripremljena za vrijeme Ivice Todorića, jer je bilo očito da ne prikazuju stvarno stanje u kompaniji.

Naveo je i da je, sukladno zakonskoj obvezi, u travnju prošle godine izabrao glavnog savjetnika za restrukturiranje, tvrtku AlixPartners, te angažirao i druge pravne i financijske savjetnike, revizore i druge specijalizirane savjetnike.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u četvrtak je na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo predložila da to saborsko tijelo na redovitim sastancima u određenim intervalima bude upoznato s odvijanjem postupka izvanredne uprave u Agrokoru.

Na sjednici Odbora za gospodarstvo, koja je počela u podne, Dalić i izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnose izvješće o tomu kako teče proces nagodbe u Agrokoru, kao i o cjelokupnom procesu restrukturiranja koncerna te odgovaraju na pitanja – od toga u kojoj je fazi nagodba, ali i na ona vezana za konzultantske ugovore, odnosno velika novčana primanja savjetnika.

Dalić je ocijenila da je logičan velik interes za postupak izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, odnosno Agrokora, jer se taj postupak provodi prvi put, te zahvalila na prilici da se podrobno porazgovara o svim aspektima primjene tog zakona.

Zaštita potrošača

Sjednica je bila otvorena i za zastupnike koji nisu članovi Odbora, koji će također moći postavljati pitanja ministrici Dalić i izvanrednom povjereniku Ramljaku.

U sabornici će zastupnici raspravljati o Nacionalnom programu zaštite potrošača od 2017. do 2020, kojemu je cilj osiguravanje visokog standarda zaštite potrošača osiguravanjem slobode odabira proizvoda i usluga, prava na sigurne proizvode i usluge, prava na tačne i istinite informacije o sadržaju i kvaliteti proizvoda, prava na transparentne ugovorne odredbe, zaštitu od nepoštene poslovne prakse, kao i mogućnost učinkovitog rješavanja pritužbi i sporova.

Na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora nalaze se i tri financijska zakona, konačni prijedlog Zakona o alternativnim investicijskim fondovima, kao i prijedlog Zakona o platnom prometu i prijedlog Zakona o elektroničkom novcu.

Izvor: Al Jazeera i agencije